Hahn: Makedonski političari moraju pokazati zrelost

SDSM daje sve od sebe kako bi pokrenuo pregovore o formiranju vlade, rekao je Zaev (AP)

Europski povjerenik za proširenje i susjedstvo Johannes Hahn izjavio je, uoči odlaska iz Skoplja, da je parlamentarnim strankama u Makedoniji potrebno još vremena da razgovaraju o formiranju većine i nove vlade kako bi se utvrdilo šta je interes države.

Ta odluka, po njegovim riječima, “treba biti brza i kvalitetna”.

“Očito, još ima vremena. Stranke trebaju nastaviti pregovarati u najboljem interesu države i građana, ali i europske perspektive te se fokusirati na specifičan način rada za budućnost države i dalju integraciju. Sada je vrijeme da se pokaže demokratska zrelost. I ako to bude slučaj, uvjeren sam u budućnost Makedonije”, rekao je Hahn.

Europska unija, rekao je, učinit će sve što je potrebno da pomogne rukovodstvu zemlje.

Makedonski mediji, međutim, primjećuju da Hahn nije odgovorio na pitanje jesu li parlamentarne stranke u razgovoru s njim pokazale demokratsku zrelost.

Ipak je istaknuo kako je optimist.

Gruevski bez izjave

Nakon posjeta povjerenika Hahna Skoplju, očito se ne nazire kraj političke krize u Makedoniji.

Očekivalo se da će u bilateralnim susretima s predstavnicima parlamentarnih stranaka u Makedoniji Hahn iznijeti prijedlog za formiranje “široke koalicije” stranaka, čiji bi predstavnici činili novu vladu. Po izjavama makedonskih političara, ali i samog Hahna, to se nije dogodilo. 

Jedino nakon sastanka s predsjednikom VMRO-DPMNE-a Nikolom Gruevskim nije bilo nikakvih izjava, niti priopćenja sa susreta zatvorenog za javnost.

“Brzo formiranje nove vlade je u interesu države i njenih građana. Kao i Europska unija, i građani očekuju hitno usvajanje neophodnih reformi”, izjavio je Zoran Zaev, predsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), nakon sastanka s Hahnom.

Po njegovim riječima, SDSM je posvećen reformama.

“SDSM daje sve od sebe kako bi završio proces prikupljanja potpisa i kako bi pokrenuo pregovore o formiranju vlade”, rekao je Zaev.

Uputio je apel novinarima da pitaju predsjednika albanske Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmetija o zahtjevima po pitanju otvaranja pregovora o formiranju vlade, prenijela je agencije MIA.

Pretpostavlja što DUI očekuje u pisanoj formi te je najavio da će SDSM, ako dobije mandat za formiranje Vlade, predstaviti stav o platformi albanskih parlamentarnih stranaka.

Ahmeti predstavio pet opcija Albanaca

I Ahmeti se sastao s Hahnom, a nakon sastanka je rekao novinarima kako je Makedoniji potrebno rješenje koje će jamčiti stabilnost i ojačati mir, međuetničke odnose, implementaciju neophodnih reformi i osigurati vladavinu prava.

Predstavio je Hahnu, kako je rekao, svih pet opcija koje traži njegova stranka u vezi s okončanjem političke krize u Makedoniji. Potvrdio je kako je sa strankom VMRO-DPMNE razgovarao o koalicijskom sporazumom, dok su pregovori sa SDSM-om još u toku.

O mogućnosti postizanja sporazuma s bilo kojom strankom, Ahmeti je kazao da DUI očekuje pisanu ponudu SDSM-a o kojoj bi se razgovaralo na sjednici predsjedništva stranke. Navodi i kako ne postoji krajnji rok za donošenje odluke, jer ona zahtjeva detaljnu analizu obzirom na važnost za državu.

Govoreći o zajedničkoj platformi koju spominje Zaev, Ahmeti je kazao da je ona “zapravo zajedničko priopćenje” albanskih parlamentarnih stranaka koje su povjerile DUI-ju da pregovara o formiranju nove vlade u njihovo ime.

Thaci ne da potpis

Tu platformu jedino nije potpisao predsjednik Demokratske stranke Albanaca (DPA) Menduh Thaci.

Sam Thaci tvrdi kako je uvjeren da su čelnici VMRO-DPMNE i DUI – Nikola Gruevski i Ali Ahmeti – već postigli dogovor o formiranju vlade. Stoga bi, po njemu, bilo dobro da svima kažu što taj dogovor sadrži.

Thaci je nakon susreta s Hahnom kazao da je jedan od razloga zašto se sastao s njim bila i činjenica da “Albanci u Makedoniji nemaju opozicijsku stranku koja će ih predstavljati, dok su sve ostale postale članice neke vladine strukture”.

Prema njegovim riječima, DPA neće nikada biti dio vlade u kojoj je DUI.

Besa podržava SDSM

Glavni tajnik Pokreta “Besa” Afrim Gashi smatra da je Hahn došao u Makedoniju kako bi pomogao da se razriješi kriza i nađe rješenje.

“Besa je dala podršku SDSM-u da dobije mandat i formira novu vladu, ali formiranje vlade je dio jednog dugog pregovaračkog procesa”, rekao je Gashi.

Po njemu, Besa neće biti dio vlade ukoliko je nešto u tom pregovaračkom procesu protivno principima pokreta.

Gashi kaže i kako Besa neće dati podršku pojedincima koji su pod istragom javnosti ili Specijalnog tužiteljstva.

Izvanredni parlamentarni izbori održani su u Makedoniji 11. prosinca i na njima je VMRO-DPMNE osvojio 51 zastupnički mandat, SDSM 49, a DUI 10 mandata. Ostale mandate dobile su manje albanske stranke.

Izvor: Agencije