Hahn: Kosovo za Srbiju nije jedini uslov za ulazak u EU

Johannes Hahn
Johannse Hahn nije odgovorio na pitanje kada očekuje konačni dogovor Srbije i Kosova (AP)

Europski povjerenik za proširenje i susjedsku suradnju Johannes Hahn izjavio je da rješenje kosovskog pitanja nije jedini uvjet za članstvo Srbije u Europskoj uniji, iako “Beograd treba zaključiti i trajno primijeniti pravnoobvezujući sporazum s Kosovom koji mora pridonijeti stabilnosti regije”.

“Mnogi, uključujući političare, izgleda imaju dojam da je rješenje u vezi s Kosovom jedini preduvjet na putu Srbije ka EU. To nije slučaj. Provedba reformi u području vladavine prava, osnovnih prava i dobrog upravljanja ostaje u srži procesa proširenja”, rekao je on za beogradske Večernje novosti.

“Trajni dogovor podrazumijeva izvodljivo, održivo i realno rješenje, u skladu s međunarodnim pravom i pravnim stečevinama EU-a. Bilo koji sporazum mora biti specifičan i krojen po mjeri, da ne stvara presedan i doprinosi regionalnoj stabilnosti i putu regije u EU. Istovremeno, EU ne špekulira o mogućim elementima konačnog pravnoobvezujućeg sporazuma”, kazao je Hahn.

Riješiti sva otvorena pitanja

Po njegovim riječima, “procesi unutarnje reforme u EU, odnosno njenog jačanja, i rad s državama kandidatkinjama na njihovoj spremnosti da postanu članice Unije mogu i trebaju teći paralelno”.

Upitan o tome kakve su šanse Srbije da postane članica do 2025. godine, odgovorio je kako je predsjednik Europske komisije na odlasku Jean-Claude Juncker u više navrata jasno stavio do znanja da nijedna nova država članica ne može pristupiti EU bez rješavanja otvorenih bilateralnih pitanja.

Nijedna država, ukazao je Hahn, ne može pristupiti Uniji bez rješavanja otvorenih bilateralnih pitanja, a to za Srbiju znači da “treba zaključiti i trajno primijeniti pravnoobvezujući sporazum s Kosovom”.

Hahn nije odgovorio na pitanje kada očekuje konačni dogovor Srbije i Kosova, niti na pitanje o eventualnoj promjeni granica.

Izvor: Agencije