Hahn: EU će stimulirati ekonomski razvoj Srbije

Srbija može da računa na Evropsku uniju, jer smo u istom čamcu i treba da radimo zajedno, poručio je danas evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Hahn je, u obraćanju poslije potpisivanja Ugovora o bespovratnoj pomoći Evropske unije reformi javne uprave Srbije, rekao da smatra da Srbija nema drugi put od evropskog puta, i kao primjer naveo činjenicu da je dvije trećine trgovinskih odnosa te države upravo sa članicama EU-a.

“To pokazuje koliko su nam jake veze i zato moramo da ih unaprijedimo, za šta su nam potrebni podrška građana i Srbije i EU-a”, rekao je Hahn.

On je rekao da je podrška EU-a reformi javne administracije Srbije veoma važna, ali da se efekti neće odmah vidjeti.

Nova poglavlja

Hahn je izrazio danas očekivanje da će EU sljedeće sedmice postići dogovor o otvaranju novih poglavlja u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

“Veliki sam optimista da se nova poglavlja mogu otvoriti i vjerovatno ćemo sljedeće sedmice imati sastanak gdje ćemo se o tome dogovoriti i to proglasiti”, rekao je Han na konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sigurno otvoranje poglavlja broj pet, kazao premijer Srbije (lijevo)

Na pitanje novinara koliko će poglavlja biti otvoreno Vučić je rekao da će sigurno biti otvoreno poglavlje broj pet, dok otvaranje još dva oglavlja (24 i 26) nije sigurno.

Han i premijer Srbije Aleksandar Vučić prisustvovali su potpisivanju prvog ugovora u vrijednosti od 80 miliona eura za finansiranje reforme javne uprave u Srbiji kroz sektorsku budžetsku podršku u skladu sa pravilima novog instrumenta pretpristupne pomoći IPA2.

Ugovor predviđa bespovratnu pomoć EU-a iz pretpristupnih IPA fondova za 2015. godinu, preko koje će 70 miliona eura ići direktno u budžet Srbije u nekoliko tranši u periodu od tri godine, dok se 10 miliona eura odvaja za podršku realizaciji Ugovora o sektorskoj reformi.

Efikasnija javna uprava

EU ulaže ova sredstva u sveobuhvatnu reformu javne uprave, koju Srbija preduzima da bi se osigurale bolje i brže javne usluge za sve građane i firme, za organiziraniju i djelotvorniju javnu upravu, povećanu transparentnost javnih resursa i uključivanje građana u kreiranje politike. 

“Zahvaljujući tome, srpska javna uprava će biti bolje opremljena da odgovori na izazove sveobuhvatnih reformi, fiskalne konsolidacije i evropskih integracija”, ističe se u saopćenju. 

Sredstva će biti osigurana kao direktna podrška budžetu za sufinansiranje nacionalnih planova sektorske reforme za postizanje održivih rezultata.

Pred posjetu komesar Hahn izjavio je da “Srbija pripada porodici Evropske unije i čini izvanredan napredak u pravcu svog strateškog cilja, članstva u EU”.

On je naglasio da je EU Srbiji najbolji partner u trgovini, investicijama i finansijskoj podršci u svim sektorima. 

“EU pruža konkretnu korist građanima Srbije – za obrazovanje, poslovanje, vladavinu prava, javnu upravu, puteve, mostove i sigurnost hrane. Blisko sarađujemo sa Srbijom; zajedno smo jači kao partneri i prijatelji u savladavanju problema migracija, nezaposlenosti, sigurnosnih izazova i očuvanju mira i stabilnosti u regionu”, rekao je Hahn. 

Izvor: Al Jazeera i agencije