Hahn demantuje Erdogana: Isplatili smo više od 100 miliona eura

Turski predsjednik tvrdi kako EU nije pružila dovoljnu pomoć Turskoj (Reuters)

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn odbacio je tvrdnje predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana prema kojima je toj zemlji, u okviru sporazuma o izbjeglicama sa EU, do sada isplaćeno svega milion do dva od tri milijarde eura.

“To je potpuno netačno. Mi smo do sada isplatili više od 100 miliona eura”, naglasio je Hahn u izjavi austrijskom Radiju ORF.

Do kraja ljeta, prema njegovim riječima, EU će znati “gdje i kako će biti upotrjebljeno 2,1 milijardi eura”.

Kada je riječ o viznoj liberalizaciji, Hahn je naglasio da vrijeme primjene zavisi od Turske, dodajući da sada postoji dnevna dinamika zbog koje je teško predvidivo kada i da li će turski kriteriji biti ispunjeni.

Erdogan: Ispunjavamo obećanja, a šta radi EU?

Ranije je Erdogan izjavio da će Ankara ispuniti obećanja iz sporazuma o migrantima sa Evropskom unijom, ali da je Unija ta koja se ne drži dogovora.

“Jednu stvar želim jasno da kažem – što se tiče izbegličkog pitanja potpuno stojimo iza svojih obećanja”, rekao je Erdogan u intervjuu njemačkoj televizijskoj stanici ARD.

EU, kako tvrdi, nije pružila Turskoj dovoljnu pomoć.

“Ono što smo obećali još vrijedi. Ali Evropljanima postavljam pitanje: Jeste li vi održali svoja obećanja?”, pitao je Erdogan dodavši da EU nije Turskoj dala dovoljno pomoći. “Zapad nažalost nije bio do kraja pošten”, kazao je.

EU je u martu sklopila sporazum da će Turskoj, kao uzvrat za sprječavanje prelaska migranata u Grčku, slati pomoć za sirijske izbjeglice u toj zemlji, obnoviti pristupne pregovore i ukinuti vize za turske državljane koji žele posjetiti Europu.

Erdogan za smrtnu kaznu

U međuvremenu je Erdogan ponovio kako “turski građani žele povratak smrtne kazne, a oni koji vode zemlju moraju ih slušati”.

Uprkos tome što su evropski dužnosnici poručili da bi takav potez odmah zaustavio proces pristupanja Ankare Evropskoj uniji, Erdogan je ponovio takav stav.

“Šta danas kažu (turski) građani? Oni žele ponovno uvođenje smrtne kazne. A mi kao vlada moramo slušati šta ljudi kažu. Ne možemo reći ‘ne, to nas ne zanima'”, rekao je Erdogan tokom intervjua.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker rekao je ranije da bi ponovno uvođenje smrtne kazne za Tursku značilo trenutno zaustavljanje procesa pristupa EU.

Izvor: Agencije