Hahn će u junu pokušati deblokirati dijalog Srbije i Kosova

Politički čelnici i narod Srbije i Kosova spremni su ići prema sporazumu o normalizaciji odnosa (EPA)

Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn izjavio da će tokom idućeg mjeseca pokušati deblokirati dijalog Srbije i Kosova.

“Još ću jednom pokušati deblokirati tu situaciju tako što ću komunicirati s objema stranama kako bismo eventualno nešto pripremili za srpanj”, rekao je Hahn.

Ne može tvrditi, kako je kazao, da će uspjeti u tome, ali i ističe kako “u svakom slučaju treba iskoristiti sve mogućnosti i dati sve od sebe da bi se dijalog deblokirao”.

“Trenutna situacija ne samo da nanosi štetu dvjema stranama nego i cijeloj regiji”, kazao je Hahn na konferenciji za medije povodom predstavljanja godišnjeg izvješća Europske komisije o napretku država zapadnog Balkana na putu ka Europskoj uniji.

Mogherini: Status quo neodrživ

Govoreći o Kosovu i uhićenjima koja su se dogodila u utorak, šefica europske diplomacije Federica Mogherini ocijenila je kako to ukazuje da je “status quo neodrživ” te da se Kosovo i Srbija moraju vratiti za pregovarački stol i nastaviti raditi na pravno obvezujućem sporazumu.

“Vjerujem da ovo što se dogodilo u utorak predstavlja podsjetnik za sve nas o nužnosti pune normalizacije odnosa Srbije i Kosova kroz pravno obvezujući sporazum. To bi bilo najbolje jamstvo za dobrobit cijele regije u smislu pomirenja, regionalne integracije i ekonomskog razvoja”, izjavila je Mogherini.

Upozorila je da se konfrontacije, pa i konflikti, mogu pojaviti u svakom trenutku.

‘Mračne sile prošlosti mogu se vratiti’

“Zato smatram da smo na raskrižju. Ako kredibilna europska perspektiva regije danas bude pametno upotrijebljena, to će ohrabriti suradnju i dovesti do nepovratne promjene. U suprotnom, vidim rizik da se mračne sile prošlosti vrate i možda izgubimo ovu povijesnu mogućnost za pomirenje, jedinstvo i ekonomski prosperitet regije”, smatra Mogherini.

Prema njezinim riječima, politički čelnici i narod Srbije i Kosova spremni su ići prema sporazumu o normalizaciji odnosa, ali je uvjet za to suspenzija ili povlačenje 100-postotnih pristojbi, koje je Vlada Kosova uvela na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Očekujem da će mudrost prevladati i da će dijalog uskoro biti nastavljen. Vjerujem da je sporazum moguć ako se stvore pravi uvjeti za nastavak razgovora na najvišoj političkoj razini”, zaključila je Mogherini. 

Fabrizi: Normalizacija je ključna

Pitanje normalizacije odnosa Srbijre i Kosova ključno je za stabilnost regije i to je ključni element u napretku Srbije prema članstvu u Uniji, ocijenio je i šef Delegacije EU-a u Srbiji Sem Fabrizi.

Konstatirao je kako je u Izvješću o napretku Srbije zabilježeno da je ta država “potpuno posvećena dijalogu” s Kosovom, ali i da treba nastaviti pridonositi povoljnom ambijentu kako bi se na kraju došlo do pravno obvezujućeg sporazuma.

Naveo je kako je Srbija pokazala suzdržanost u reagiranju na pristojbe Vlade Kosova, što je također Bruxelles evidentirao.

“Pravno obvezujući sporazum s Kosovom urgentan je i ključan kako bi i Srbija i Kosovo mogli svatko na svom europskom putu napredovati”, naveo je Fabrizi.

Izvor: Agencije