Hague: Nećemo ostati izolirani

Hague: Ne koristim terminologiju dvije brzine Evrope (EPA)

Britanski sekretar za vanjske poslove William Hague je izjavio da odluka da ne uđe u novi ugovor Evropske unije (EU) na samitu prošlog petka neće ostaviti Veliku Britaniju izoliranu i na marginama Evrope.

“Mi nismo marginalizirani, ja se ne slažem s tim, ja ne koristim terminologiju dvije brzine Evrope, to podrazumijeva da jedna grupa stiže do nečeg mnogo brže od druge grupe, rekao je Hague, član Konzervativne stranke, u nedjelju.

Ne mislim da je to dobro za rast, za porodice širom zemlje, kaže Clegg.

Ranije je zamjenik premijera Nick Clegg, iz Liberalnodemokratske stranke, koja je koalicioni partner konzervativaca, kazao je da je gorko razočaran ishodom prošlosedmičnog samita EU, rekavši da se time rizikuje da Velika Britanija ostane izolirana.

Velika Britanija može biti “izolirana i marginalizirana” od EU nakon što je odbila ugovor čiji je cilj okončanje dužničke eurokrize, rekao je Clegg.

Komentar vođe Liberalnodemokratske partije praktično znači da se on razišao u mišljenjima s Konzervativnom partijom premijera Davida Camerona, koji je odgovoran za veto na samitu u Briselu u petak.

Globalni “Pigmejac”

“Gorko sam razočaran ishodom samita, preciznije zato što mislim da sada postoji stvarna opasnost da tokom vremena Velika Britanija bude izolirana i marginalizirana u EU”, istakao je.


Nick Clegg [EPA]

“Ne mislim da je to dobro za City (londonski finansijski centar) ili drugdje. Ne mislim da je to dobro za rast. Ne mislim da je to dobro za porodice širom zemlje.”

Clegg se do sada ograničavao na izražavanje “žaljenja” što je Velika Britanija ostala van dogovora sa 26 preostalih članica EU, koje su se saglasile s čvrstom finansijskom disciplinom kako bi se spasio euro.

On je također upozorio protivnike EU u Konzervativnoj partiji, koji nastoje da Velika Britanija potpuno napusti EU, rekavši da bi to ostavilo Veliku Britaniju kao globalnog “Pigmejca”.

“Mislim da bi Velika Britanija, ukoliko napusti EU, bila smatrana za beznačajnu od strane Washingtona i za ‘Pigmejca’ u svijetu gdje ja želim da mi stojimo visoko i vodimo svijet”, rekao je Clegg.

Izvor: Agencije