Hagada: Ponuda Metropolitana dijeli javnost

Muzej Metropolitan iz New Yorka želi biti domaćin Sarajevskoj Hagadi na neko vrijeme, ili dok njen vlasnik, Zemaljski muzej u Sarajevu, koji je zatvoren zbog problema s finansiranjem, opet ne počne s radom.

Saglasnost za “posuđivanje” Hagade bi, osim Muzeja, morala dati i nadležna ministarstva, kao i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Međutim, premještanje unikatnog sefardskog rukopisa iz Sarajeva podijelio je mišljenja bh. javnosti.

“Vrata za javnost zemaljski muzej u Sarajevu zatvorio je u oktobru. Time je potpuno onemogućen pristup Sarajevskoj Hagadi. No, čak i kada je muzej bio otvoren, original Hagade posjetiocima je bio dostupan svega nekoliko dana u godini”, kaže novinarka Al Jazeere Azalea Džanko.

Ostatak godine mogla se vidjeti njena replika. Daske na vratima te institucije bile su dovoljan razlog muzeju Metropolitan u New Yorku da vrijednom rukopisu ponudi “gostoprimstvo”.

U pismu upućenom predsjedniku Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakobu Finciju navodi se da bi u Metropolitanu Sarajevsku Hagadu željeli vidjeti već za Pesah naredne godine.

Oprečni stavovi

Finci je pozdravio ideju njenog izlaganja  “U takozvanom centru svijeta, kako zovu New York, koji godišnje obiđe oko šest miliona gledalaca, čiji web site godišnje posjeti oko 50 miliona ljudi”.

Međutim, loša finansijska situacija u kojoj se našao sarajevski Zemaljski muzej lako bi mogla postati izgovor da se jednom “posuđena” Hagada više ne vrati iz New Yorka, kaže Adnan Busuladžić, direktor ove institucije. 

“Veliki muzeji svijeta, upravo jedan od ključnih načina njihove odbrane da materijal koji su uzeli iz Egipta, Grčke… ne mogu vratiti je nesređen politički, pravni, bezbjedonosni sistem u tom društvu i tim državama, zbog čega oni takva blaga ne mogu i, naravno, neće nikada vratiti”, rekao je Busuladžić.

To ne mora biti nužan scenarij, priznaje Busuladžić.

Podsjeća da su tokom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini pojedini mediji spekulirali da je Sarajevska Hagada uništena, ili da su je tadašnje vlasti Republike Bosne i Hercegovine prodale kako bi kupovale oružje.

Američki senator Joe Lieberman tada je rekao da će doći u opkoljeno Sarajevo za Pesah samo ukoliko na pokaz dobije poznati sefardski rukopis.

Tako je 1995. godine, mimo volje uprave Zemaljskog muzeja, iz trezora Centralne banke (CB) Bosne i Hercegovine, gdje je čuvana, Hagada donesena na pokaz u Jevrejsku općinu.

Pritisak su i onda i danas kreirali domaći krugovi, kaže Busuladžić.

Pomoć za Muzej

“Koji u zadnjih petnaestak godina s vremena na vrijeme prave medijski pritisak po različitim osnovama i iz različitih motivacija”, dodao je on.

Ipak, Finci vidi samo prednosti. Posuđivanjem Hagade Zemaljski muzej mogao bi prikupiti značajna sredstva.

“To su neke eventualne jednokratne pomoći, koje bi nama pomogle deset dana ili mjesec, ali ne bi sistemski riješile problem”, mišljenja je Busuladžić.

Finci na ovo kaže: “Ako volite tako, zaključajte je, nemojte je više nikada nikome pokazati, a svima se hvaliti da imamo original, koji, eto, iz nekih sigurnosnih razloga ne možete vidjeti, jer možda imate urokljive oči.”

Urokljive oči možda nisu problem, ali jeste sistem u kojem živimo, objašnjava Busuladžić.

Tajna je gdje se Hagada trenutno čuva. Iz muzeja poručuju da pod ovim uslovima neće dozvoliti njeno izmještanje.

Izvor: Al Jazeera