Oglasi

Hag ukida videokomunikaciju haškim pritvorenicima

Presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić je više puta tražio da mu se dozvoli pristup Skypeu ili nekom drugom sredstvu videokomunikacije.
Ratko Mladić, Radovan KaradžićRezidualni mehanizam svojevremeno je naredio slušanje Mladićevih i Karadžićevih poziva određeno vrijemeReuters - Arhiva

Rezidualni mehanizam za međunarodne kaznene sudove odlučio je da, zbog rizika po sigurnost, ukine pilot-projekt kojim je predviđeno da haški pritvorenici mogu primati i upućivati videopozive, javlja Balkanska istraživačka mreža - BIRN.

Projekt je pokrenut nakon što je Radovan Karadžić, bivši predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, više puta tražio da mu se dozvoli pristup Skypeu ili nekom drugom sredstvu videokomunikacije.

Karadžićev odvjetnik Peter Robinson rekao je novinarima BIRN-a da će se žaliti na tu odluku.

"Podnijet ćemo žalbu već narednog tjedna", najavio je Robinson.

Tehnički i sigurnosni problemi

Prema odluci Olufemija Eliasa, tajnika Rezidualnog mehanizma, projekt se neće nastaviti daljnjim testnim fazama, nego će se u potpunosti ukinuti.

Osim tehničkih problema s videopozivima, navedeno je, postoje i sigurnosni problemi.

"Šef Pritvorske jedinice Ujedinjenih naroda je identificirao i analizirao visoki sigurnosni rizik trenutnog sustava, a to je činjenica da bi videopozivi pritvorenika mogli biti snimani ili prenošeni uživo na društvenim mrežama, kao i nedostatak načina za sprečavanje toga", naveo je Elias.

Videopozivi ne mogu biti nadgledani uživo zbog tehničkih i resursnih ograničenja Pritvorske jedinice UN-a.

Također je istaknuto kako su i ranije pritvorenici zloupotrebljavali prostorije za komunikaciju pri Pritvorskoj jedinici za sudjelovanje u javnom obraćanju ili televizijskoj emisiji bez odobrenja šefa Pritvorske jedinice, što je suprotno onome što pravila nalažu.

Koristit će elektronsku poštu

Karadžić se ranije ove godine putem telefona obratio prisutnima na tribini organiziranoj u Podgorici, na kojoj je kao gost govorio presuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik.

Bivši komandant Vojske RS-a, general Ratko Mladić, krajem prošle godine telefonskim putem se iz pritvora uživo javio u emisiju srbijanske televizije Happy.

U oba slučaja Rezidualni mehanizam naredio je slušanje njihovih poziva određeno vrijeme.

"Izvještaj i preporuke šefa Pritvorske jedinice ukazuju da pritvorenici ne mogu koristiti videokomunikaciju na siguran način koji ne predstavlja rizik za provedbu pravde, uključujući kršenje sudskih odluka, utjecaj na svjedoke ili njihovo zastrašivanje, ugrožavanje sigurnosti bilo koje osobe, te predstavljanje rizika za sigurnost Pritvorske jedinice ili bilo koje osobe u zgradi", naveo je Elias.

Stoga će biti istraženi drugi načini komunikacije, poput elektronske pošte, koji mogu poboljšati komunikaciju pritvorenika.

Osuđeni na doživotne kazne

Karadžić je pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid počinjen u Srebrenici, progone širom Bosne i Hercegovine, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce.

Mladića je Haški sud prvostupanjskom presudom proglasio krivim za srebrenički genocid, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, teroriziranje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika Unprofora taoce.

Osuđen je na doživotni zatvor.

Konačna presuda se očekuje naredne godine, prenosi BIRN.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.