Hag traži crvene potjernice Interpola za troje radikala

Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića za nepoštivanje suda (Arhiva)

Haški tribunal naložio je danas da se putem Interpola raspišu crvene potjernice sa nalogom za hapšenje troje članova Srpske radikalne stranke, Petra Jojića, Vjerice Radete i Jove Ostojića.

Sudsko vijeće, koje postupa u slučaju troje radikala, smatra da bi asistencija Interpola mogla doprinijeti “da u ovom slučaju pravda više ne bude opstruirana”, podsjećajući da Srbija nije postupila po nalogu Tribunala za hapšenje i izručenje optuženih, saopšteno je iz Haga.

Naloge za hapšenje, odnosno potjernice protiv Jojića, Radete i Ostojića, koji se terete za uticanje na svjedoke u postupku protiv vođe Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, donijelo je sudsko vijeće Haškog tribunala 5. oktobra prošle godine, a sredinom novembra je skinuta oznaka tajnosti sa njih.

Sudsko vijeće je danas naložilo sekretarijatu Tribunala da od Interpola zatraži distribuiranje crvenih potjernica povodom naloga za hapšenje.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu zaključio je 18. maja da prema Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje članova SRS-a.

Tužioci: Radikali vršili pritisak na svjedoke

Viši sud je zaključio da postoji pravna obaveza Srbije da isporučuje samo okrivljene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti.

Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića za nepoštovanje suda, odnosno da su vršili pritisak na dvojicu svjedoka tužilaštva da svjedoče u korist Šešelja, nudeći im protivusluge.

Tribunal je ljetos od Srbije tražio da pod hitno promijeni svoje zakonodavstvo kako bi bilo u skladu sa međunarodnim obavezama, među kojima je i ispunjenje naloga za hapšenje i izručenje pomenutih radikala.

Šešelj je u martu 2016. prvostepenom presudom Tribunala u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za protjerivanje Hrvata iz Vojvodine, a u toku je žalbeni postupak.

Izvor: Agencije