Oglasi

Hag: Srbija mora izručiti trojicu radikala

Haški tribunal traži od Srbije da izmijeni zakon kako bi izručila troje radikala optuženih za nepoštovanje suda u slučaju Šešelj.
Ono što smo iz posljednjih presuda jasno mogli vidjeti jeste da regionu Balkana nedostaje hrabrnosti i unutrašnjeg osjećaja sigurnostiAl Jazeera

Sudsko vijeće Haškog tribunala danas je primijetilo da Srbija treba hitno izmijeniti  svoje zakonodavstvo kako bi bilo u skladu sa međunarodnim obavezama, među kojima je i ispunjenje naloga za hapšenje i izručenje radikala Petra Jojića, Vjerice Radeta i Jove Ostojića, optuženih za nepoštovanje suda.

Troje radikala su optuženi za utjecanje na svjedoke u slučaju protiv vođe Srpske radikalne stranke, Vojislava Šešelja.

"Srbija ne može da ukazuje na svoje domaće zakonodavstvo kako bi opravdala nepridržavanje svojih međunarodnih obaveza. Ako srpsko domaće zakonodavstvo nije u skladu sa međunarodnim obavezama, ono mora pod hitno da bude izmijenjeno tako da garantuje usklađenost sa tim obavezama", ističe se u odluci.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu zaključilo je da prema Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje radikala.

Srbija nije ukazala kako će ta odluka utjecati na njenu obavezu na saradnju s Tribunalom, saopšteno je iz Haga.

Dačić i Ljajić: Pritisak na Srbiju

Sudsko vijeće Haškog tribunala je zaključilo da je Srbija dužna da sarađuje "po svakom zahtjevu za asistenciju", pa i u slučaju koji se tiču nepoštovanja suda.

Ministar vanjskih poslova u tehničkoj vladi Ivica Dačić kazao je da Srbija neće mijenjati svoje zakone zato što to sugeriše Haški tribunal.

Ocijenio je da je sugestija Tribunala da se hitno izmijeni zakon dodatni pokušaj pritiska na Srbiju.

Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocijenio je da je sugestija Haškog tribunala neuobičajena i stvara pritisak.

On je naveo da je predmet protiv troje radikala bio u nadležnosti suda i da ni vlada ni bilo koji drugi državni organ nisu mogli da se miješaju u rad pravosuđa.

"Kada je sud doneo odluku koja nije u skladu sa očekivanjima sudskog veća u Tribunalu, sada se traži izmena zakona. U ranijim slučajevima sud je postupao nezavisno i nije bilo nikakvih zahteva da se menja zakon", rekao je Ljajić.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.