Oglasi

Hag prijavio Srbiju UN-u zbog troje radikala

Haški sud od Srbije traži da uhapsi Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jovu Ostojića pod optužbom da su utjecali na svjedoke u procesu protiv Šešelja.
Nepoštivanje suda potkopava njegovu sposobnost da vodi pravedne i efikasne postupke, podsjeća AgiusEPA

Predsjednik Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije Carmel Agius izvijestio je Opću skupštinu Ujedinjenih naroda da Srbija još nije provela naloge za hapšenje troje članova Srpske radikalne stranke, optuženih za nepoštivanje suda.

Haški sud je Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jovu Ostojića optužio da su utjecali na svjedoke u procesu protiv njihovog stranačkog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih prijetnjama, ucjenama i mitom nagovarali da promijene iskaze ili da ne svjedoče.

Nalog za hapšenje, Sud je vlastima u Beogradu uputio početkom prošle godine, ali po njemu ni do danas nije postupljeno.

"Tribunal shvaća političku osjetljivost koja, u nekim slučajevima, može proisteći iz suradnje sa sudom. Međutim, to ne može predstavljati izgovor za propust da se sa sudom surađuje, kada je ta suradnja odgovornost koja proizlazi iz statuta samog suda", kazao je Agius podnoseći izvještaj.

Višestruke prijave UN-u

Podsjećajući da su nalozi za hapšenje troje radikala izdani prije 21 mjeseca, Agius je najavio da će "nesuradnju Srbije" za mjesec dana ponovno prijaviti Vijeću sigurnosti UN-a.

Ponovio je i ocjenu po kojoj je Srbija "skrenula s puta pune suradnje" sa sudom u Haagu, koju su on i glavni tužitelj Serge Brammertz izložili podnoseći, prošlog lipnja, posljednji izvještaj Vijeću sigurnosti.

I tada su vlasti Srbije prijavili UN-u zato što nisu uhapsili troje radikala.

Po Agiusu, zbog svega nije moguće predvidjeti kada će suđenje Jojiću, Radeti i Ostojiću početi, kao ni koliko će trajati.

U izvještaju je izražena i zabrinutost što Srbija još nije imenovala novog tužitelja za ratne zločine, iako je rok za to istekao još krajem prošle godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.