Hag: Obustavljena procedura puštanja Šešelja

Vojislav Šešelj je obavijestio Haški tribunal da se neće ponovo izjašnjavati o uvjetima ovog suda (EPA)

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ostaje u pritvoru Haškog suda, jer je sudija Jean-Claude Antonetti odlučio obustaviti proceduru njegovog puštanja na slobodu, saopćeno je iz Tribunala.

Haški tribunal u četvrtak je objavio službenu odluku predsjednika sudskog vijeća Antonettija da bude obustavljena daljnja procedura razmatranja uvjeta puštanja Šešelja na privremenu slobodu do konačne presude, prenosi Srna.

U obrazloženju odluke je navedeno da je sudija Antonetti ovu odluku donio nakon što je upoznat s mišljenjem Vlade Srbije o garancijama za privremeno puštanje Šešelja, pod uvjetom da se on obaveže da će se pridržavati odredbi o kućnom pritvoru, prenose beogradski mediji.

Nije se ponovno izjasnio o uvjetima

Vlada Srbije saopćila je 1. jula da je spremna Haškom tribunalu pružiti garancije za privremeno puštanje na slobodu Šešelja, pod uvjetom da se lider radikala u pravno obvezujućoj formi izjasni da će poštovati sve uvjete koje odredi ili s njim dogovori nadležno sudsko vijeće tog suda.

Haški tribunal dao je Šešelju rok od tri dana da se pisanim putem izjasni kako će poštivati uvjete za eventualno privremeno oslobađanje, a glavni uvjet je da bude pod nadzorom vlasti u Srbiji od trenutka oslobađanja do povratka u Hag.

Ova odluka je uslijedila nakon što je Šešelj obavijestio sud da se neće ponovo izjašnjavati o uvjetima Haškog tribunala.

Šešelj se 23. februara 2003. godine dobrovoljno predao Haškom sudu, gdje se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od 1991. do 1993. godine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini.

U pritvoru od 2003. godine

Od tada je u pritvoru u Sheveningenu, a njegov predmet je i dalje u raspravnom postupku, koji je počeo 2007. godine.

Tužiteljstvo je krajem 2010. godine završilo iznošenje dokaza, a optuženi, koji se sam brani, nije želio iznositi nikakve argumente obrane.

Odvojeno od optužnice za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, Šešelj je u tri postupka osuđen zbog nepoštovanja suda, na 15, 18 i 24 mjeseca zatvora. 

Izvor: Agencije