Hag: Drugi dan davanja iskaza Hashima Thacija

Pretpostavlja se da će saslušanje biti nastavljeno u srijedu, ali za sada nema zvanične potvrde (Reuters)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci završio je u utorak davanje iskaza, drugog dana procesa ispitivanja u Specijaliziranom tužilaštvu u Hagu, ali nije bilo nikakvih izjava za medije.

U zgradu Tužilaštva ušao je u 13:00 sati, a izašao oko 19:00, isto kao i prvog dana davanja iskaza, u ponedjeljak, prtenosi Anadolija.

U utorak, međutim, nije davao nikakve izjave predstavnicima medijima koji su  gačekali ispred zgrade Tužilaštva.

Pretpostavlja se da će saslušanje biti nastavljeno i u srijedu, ali za sada nema zvanične potvrde.

Do ispitivanja dolazi nakon što je 24. juna Tužilaštvo objavilo da je predalo na potvrđivanje Specijaliziranim vijećima za optužnicu “sa deset tačaka kojima se Hashim Thaci, Kadri Veseli i druga lica terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje”. 

Tužilaštvo se ne oglašava

Predsjednik Kosova je u ponedeljak, po izlasku iz Tužilaštva, kratko medijima izjavio da je slušao razmjenu tehničkih pitanja između njegovog zastupnika Pierre-Richarda Prosprera i tužilaca, kao i početak ispitivanja tužilaca o bivšoj Oslobodilačkoj vojsci Kosova (OVK).

Još uvijek nije poznato u kojem svojstvu se Thaci ispituje, a praksa Tužilaštva je da se ne oglašava u vezi s procesom.

U optužnici, koju je Specijalizirano tužilaštvo proslijedilo Specijaliziranim vijećima Kosova 24. aprila, navodi se da Thaci, Veseli i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Specijalizirana vijeća Kosova, sa sjedištem u Hagu, imaju rok od šest mjeseci za donošenje odluke o potvrđivanju ove optužnice.

Izvor: Agencije