Hag bez zaključka o smrti Dade Vujasinović

Istraga je vođena 22 godine (Ustupljeno Al Jazeeri)

Smrtonosne povrede koje je 1994. godine zadobila novinarka tadašnje Duge Radislava Dada Vujasinović mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesretnog slučaja, zaključak je forenzičkog instituta iz Haga, saopćilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu.

U saopćenju tužilaštva se navodi da je danas dobijen prijevod vještačenja haškog instituta u vezi sa utvrđivanjem uzroka smrti novinarke Vujasinović.

“Kao zaključak koji se odnosi na način smrti navodi se da povrede koje je kritičnom prilikom zadobila preminula Radoslava Dada Vujasinović mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesretnog slučaja”, navelo je tužilaštvo.

Tijelo Dade Vujasinović pronađeno je 9. aprila 1994. godine, a policija je nedugo zatim slučaj zaključila kao samoubistvo počinjeno lovačkom puškom.

Porodica sumnja na ubistvo

Međutim, na taj slučaj nije stavljena tačka jer je porodica sumnjala na ubistvo.

Nakon pritiska javnosti, nekadašnje beogradsko Okružno javno tužilaštvo je 2009. godine zatražilo od policije da utvrdi pod kojim okolnostima je novinarka zadobila smrtonosne povrede, na osnovu vještačenja balističara Vlade Kostića, koji je tvrdio da ona nije mogla sama sebi nanijeti povrede.

Istraga je vođena pune 22 godine, a od holandskog izvještaja se očekivalo da razriješi dilemu da li je riječ o ubistvu ili samoubistvu, kako je to prvobitnom istragom bilo utvrđeno, ali do toga nije došlo.

Izvor: Agencije