Haftarove snage tvrde da su srušile avion vladinih snaga

Haftarove snage objavile su na društvenim mrežama i fotografiju muškarca za koga tvrde da je pilot (LNA)

Snage lojalne vojnom zapovjedniku s istoka Libije Khalifi Haftaru tvrde da su na jugu Tripolija srušile borbeni avion snaga odanih međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog jedinstva Libije.

Kako prenosi Anadolija, Haftarove snage saopćile su da su srušile avion Vlade nacionalnog jedinstva koji je namjeravao bombardirati lokalitet Al-Hira na jugu Tripolija.

“Pilot srušenog aviona uhvaćen je i riječ je o Portugalcu”, navodi se u saopćenju. 

Ne otkrivajući o kojem je tipu aviona riječ ni na koji je način srušen, Haftarove snage objavile su na društvenim mrežama i fotografiju muškarca za koga tvrde da je pilot.

Dosad poginulo više od 400 osoba

Libijska vlada dosad nije komentirala slučaj. 

Haftarove snage početkom prošlog mjeseca pokrenule su napade s ciljem zauzimanja glavnog grada Libije Tripolija, a vladine snage pokrenule su protivnapade i zaustavile nalete Haftarovih snaga na periferiji grada. 

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopćila je da je u sukobima u Tripoliju poginulo više od 400 osoba. 

Libija je opterećena previranjima još od 2011, kada je u krvavom ustanku, uz podršku NATO-a, svrgnut, a zatim i ubijen višedecenijski vođa Muammar Gaddafi.

Oštre političke podjele u toj afričkoj zemlji dovele su do formiranja dvije suparničke vlasti, jedne na istoku Libije, koju štiti general iz perioda Gaddafijeve vladavine Haftar, i druge u Tripoliju, koju podržavaju Ujedinjeni narodi. 

Izvor: Agencije