Oglasi

Haftarove snage prijete da će gađati civilne avione

Aerodrom Mitiga, jedini koji funkcionira u Libiji, više puta bio je na meti napada pobunjeničkih snaga penzioniranog generala.
Svaki vojni ili civilni avion koji leti iznad prijestonice bit će uništen, poruka je Haftarovih snagaEPA-EFE

Pobunjeničke snage penzioniranog generala Khalife Haftara u Libiji proglasile su Tripoli "zonom bez letova" i zaprijetile da će gađati civilne avione iznad prijestonice.

Aerodrom Mitiga, jedini koji funkcionira u Libiji, više puta bio je na meti napada otkad je Haftarova Libijska nacionalna armija – LNA) počela ofanzivu za zauzimanje Tripolija, koji je pod kontrolom međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva.

Vlada u Tripoliju pozvala UN

Vlada u Tripoliju pozvala je Ujedinjene narode da preduzmu ozbiljne i efikasne mjere da omoguće sigurnost civila i civilne avijacije, kojima opasno prijete milicije koje napadaju.

Haftarov glasnogovornik Ahmad al-Mesmari rekao je u saopćenju u srijedu da će "svaki vojni ili civilni avion koji leti iznad prijestonice biti uništen", prenosi Tanjug.

Tvrdi da turski vojnici koji podržavaju Vladu nacionalnog jedinstva koriste aerodrom kao bazu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.