Haftar spreman na primirje ako se ispune neki uslovi

Libija
Zaraćene strane su se dogovorile da pokrenu zajedničke sigurnosne aranžmane (Reuters)

Zapovjednik snaga Libijske narodne armije, odmetnuti penzionirani general Khalifa Haftar, spreman je pristati na primirje ako turski i sirijski plaćenici napuste zemlju i ako Ankara prestane opskrbljivati oružjem međunarodno priznatu Vladu nacionalnog jedinstva u Tripoliju.

“Prekid vatre bio bi posljedica određenog broja uvjeta koji bi trebali biti ispunjeni… Povlačenje sirijskih i turskih plaćenika, okončanje turskog opskrbljivanja oružjem Tripolija i likvidacija terorističkih skupina [u Tripoliju]”, rekao je Haftar za rusku agenciju RIA, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Međunarodno priznati Libije premijer Fayez al-Serraj izjavio je nedavno da su razgovore o obnavljanju mirovnih pregovora “nadglasali” događaji na terenu uslijed neprekidnog granatiranja istočnih frakcija, koje pokušavaju zauzeti Tripoli.

‘Treba nam signal međunarodnih igrača’

“Prvo mora postojati snažan signal od svih međunarodnih igrača koji pokušavaju razgovarati s nama”, rekao je on novinarima u morskoj luci u Tripoliju, koju su granatirale istočne snage.

Prošlog tjedna pet osoba poginulo je u raketnom napadu izvedenom na jugu Tripolija.

Međunarodno priznata Vlada nacionalnog jedinstva je nakon tog napada suspendirala pregovore o prekidu vatre pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda u Ženevi.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine, kad je intervencijom NATO-a s vlasti svrgnut i kasnije ubijen Muammar al-Gaddafi.

Snage predvođene Haftarom u travnju prošle godine pokrenule su napad na Tripoli, u kojem je sjedište Vlade nacionalnog jedinstva.

Izvor: Agencije