Haftar: Ne postoje uvjeti za prekid vatre u Libiji

Haftar je također kazao da ni on niti njegova vojska nemaju koristi od prodaje nafte (EPA)

Libijski zapovjednik Khalifa Haftar rekao je francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu da ne postoje uvjeti za prekid vatre u Libiji, ali i da bi bio spreman pregovarati kada bi postojali, rekao je u srijedu visoki francuski dužnosnik.

Macron i francuski dužnosnici već nekoliko sedmica pozivaju na bezuvjetni prekid vatre u borbama za Tripoli nakon što je Haftar prošli mjesec pokrenuo ofenzivu na libijski glavni grad.

“Nepovjerenje koje vidimo između libijskih aktera danas je snažnije nego ikad”, rekao je dužnosnik ureda francuskog predsjednika nakon sastanka Macrona i Haftara u Parizu.

“Kada je pitanje prekida vatre bilo stavljeno na stol, Haftarova reakcija na to bila je da postavi pitanje: ‘S kime danas pregovarati o prekidu vatre’?”, rekao je.

Haftar nema koristi od prodaje nafte

“On smatra da je GNA (Vlada nacionalnog jedinstva premijera Fayeza al-Serraja koju podržava UN) potpuno zaražena milicijama i da on ne treba pregovarati s predstavnicima tih milicija.”

Macron je od Haftara zatražio da učini javan korak prema prekidu vatre, a Haftar je odgovorio da je potreban inkluzivan politički dijalog i da će biti spreman na to ako budu postojali uvjeti za prekid vatre.

Macron se sastao sa Serrajem ranije ovaj mjesec, ali dan poslije, Serrajeva administracija zatražila je od 40 stranih tvrtki uključujući francuski naftni div Total da obnove licence ili će im suspendirati poslovanje.

Haftar je također kazao da ni on niti njegova vojska nemaju koristi od prodaje nafte na istoku zemlje, rekao je dužnosnik.

Izvor: Agencije