Oglasi

Hadžije stigle na Arefat

Krenuli su u zoru iz doline Mine, gdje je u subotu počeo hadž, prema sedam kilometara udaljenom Arefatu.

OvGt4BbGtbQ

Gotovo dva miliona muslimanskih vjernika stiglo je danas na goru Arefat blizu Meke u Sudijskoj Arabiji kako bi obilježili vrhunac godišnjeg hodočašća.

Mnoštvo hadžija krenulo je ranije prema gori Arefatu koju zovu i Jebal Al-Rahma ili Gora milosrđa, brežuljak gdje je poslanik Muhammed prije više od 14 stoljeća održao svoj posljednji govor.

Saudijske vlasti i ove su godine pojačale mjere sigurnosti na svetim mjestima tokom svih pet dana hadža koje je počelo u subotu, kako bi se spriječio metež poput onoga koji je prošle godine rezultirao stotinama mrtvih.

Prema službenim podacima smrtno je stradalo 769 osoba, a nezavisni izvori govore o 2000 mrtvih.

Zasad se sve odvija bez poteškoća, rekao je glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova Mansuf al-Turki.

Hadžije odjeveni u bijelo krenuli su u zoru iz doline Mine, gdje je u subotu hadž počeo molitvom i šutnjom, prema sedam kilometara udaljenom Arefatu.

Kurban bajram

U podne su vjernici klanjali u džamiji Nameri, podignutoj na mjestu gdje je poslanik Muhammed molio idući na hodočašće, a ostatak dana provest će u molitvi. Sa zalaskom sunca, hadžije će krenuti prema dolini Muzdalifahu, nekoliko kilometara dalje, gdje će provesti noć.

U ponedjeljak će se vratiti u Minu, gdje će žrtvovati životinju u spomen na žrtvu Ibrahama koji je po Božjem nalogu htio žrtvovati svojeg sina. Taj obred označava početak Kurban bajrama.

Preostala dva dana hadža vjernici će ostati u Mini gdje će kamenovati crni kameni blok, simbol đavola (šejtana), čime potvrđuju svoju spremnost da se odreknu zla.

To je posljednji i najpogubniji obred hodočašća, tokom kojega su proteklih godina u stampedu poginule stotine ljudi.

U ovogodišnjem hadžu, po službenim saudijskim podacima, učestvuje oko 1,8 miliona muslimana. 1,3 miliona muslimanskih vjernika stiže iz 164 zemlje svijeta, a ostalo su domaći hodočasnici.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.