Oglasi

Hadžija iz Holandije: To je nešto što osjetite u srcu

Ovdje nije bitno odakle ste, ovdje su svi muslimani, kaže za Al Jazeeru Ibrahim Albert Hendrstoop, koji je na islam prešao prije sedam godina.

gZ9_feb7Qb8

Dan uoči početka hadža, jednog od najvećih hodočašća na svijetu, ekipa Al Jazeere je razgovarala s jednim hodočasnikom iz Holandije i o njegovim motivima da posjeti za muslimane sveti grad Meku.

"Prešao sam na islam prije sedam godina. Moja supruga me je upoznala s islamom i tako sam ga prihvatio", kaže Ibrahim Albert Hendrstoop, hadžija iz Holandije.

"Ovo mi je prvi put da sam na hadžu. Najprije smo otišli u Medinu, bilo je zaista prelijepo, baš kao i ovdje u Velikoj džamiji [u Meki], zaista prelijepo...", dodaje on.

'Ponovo ću doći sa sinom'

"Ne mogu vam to objasniti... To je nešto što osjetite u srcu. Tako lijepo i tako posebno... Nekako je čudno vidjeti da izvan Saudijske Arabije ratuju, a ovdje nije bitno odakle ste, ovdje su svi muslimani. Nema razlike u tome jeste li Holanđanin, Belgijanac, Nijemac ili neki drugi konvertit, ovdje su svi muslimani", priča Ibrahim.

"U Holandiji je trenutno dobra situacija za muslimane. Ima mnogo džamija, i halal-hrana je lako dostupna. Ipak, predstavnici nekih stranaka govore loše stvari o muslimanima", kaže on.

"Volio bih, ako-Bog-da, ponovno doći sa sinom, kad on poraste", zaključio je Ibrahim Albert Hendrstoop, hadžija iz Holandije.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.