Oglasi

Hadžihafizbegović nagradu donio u Sarajevo

Sretan sam što sam lava donio u Sarajevo, to bi trebalo biti priznanje bh. kinematografiji, kazao bh. glumac.
Hadžihafizbegović (desno) je iznenađen nagradomAnadolija

Nakon dobijanja nagrade za najbolje glumačko ostvarenje u programu Horizonti na Venecijanskom filmskom festivalu, bh. glumac Emir Hadžihafizbegović je na današnjoj konferenciji za medije rekao da mu je nagrada došla potpuno neočekivano, ali i da je sretan zato što je nagradu donio u Sarajevo, javlja agencija Anadolija.

Tematiku filma "Takva su pravila" on je uporedio s tragičnom pogibijom sarajevskog dječaka Denisa Mrnjavca, koji je prije nekoliko godina brutalno ubijen u jednom od sarajevskih tramvaja.

Hadžihafizbegović je podsjetio na to da je direktor festivala Alberto Barbera ovaj film uvrstio u program od ukupno 1.500 aplikacija. On je naglasio da je sam odlazak na Festival predstavljao uspjeh za cijelu ekipu.

Besmislena agresija

"Film se bavi odgonetanjem te besmislene agresije mladih ljudi. Ono što je film uspio je prikazivanje opšteg mjesta nasilja koje se pojavljuje svuda po svijetu. To nije nikakva balkanska priča o delinkvenciji, nego je Sviličić zaista uspio ispričati univerzalnu priču, između ostalog o tome šta se dešava sa roditeljima koji izgube dijete", kazao je Hadžihafizbegović. On je istakao kako mu je ovo najznačajnija nagrada u karijeri i dodao da je tokom snimanja postojala odlična saradnja između Jasne Žalice i njega, te da nagradu koju je dobio dijeli sa njom.

"Sretan sam što sam ovog lava donio u Sarajevo, jer ovo bi, čini mi se, trebalo biti priznanje bh. kinematografiji", kazao je Hadžihafizbegović.

On je, također, napomenuo da su u ovoj konkurenciji bili sjajni holivudski glumci, te glumci iz drugih dijelova svijeta. Naglasio je da je nagradu dobio zahvaljujući podršci cijele ekipe. On je kazao da tokom snimanja nije bio opterećen mišlju o nagradi, te da mu je ova nagrada stigla izenanada.

Jasna Žalica igrala je glavnu žensku ulogu, koja je predstavljala majku dječaka. Obraćajući se novinarima ona se prisjetila zanimljivog detalja sa snimanja filma, prilikom čega je odala svoje priznanje Emiru.

"Nakon snimanja sam hodala nekoliko sati po Zagrebu, tražeći nešto što bi bila moja nagrada Emiru. Našla sam orden sa zlatnim vjencem, koji sam mu kasnije dala. Čim pogledate film biće vam jasno da je apsolutno zaslužena nagrada", kazala je Žalica. Ona je dodala kako je osjećala dodatnu odgovornost za ulogu, jer je Emir Hadžihafizbegović insistirao da je upravo ona glumu.

Istiniti događaj

Film je pozitivno prihvaćen na festivalu. Na neke svjetske festivale je već pozvan, a za neke traju pregovori. Hadžihafizbegović je rekao da se premijera u Zagrebu i Parizu očekuje u novembru, a do kraja godine bi trebala biti i u Sarajevu.

Bosanskohercegovčki glumac Emir Hadžihafizbegović dobio je nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u programu Horizonti na Venecijanskom filmskom festivalu za glavnu ulogu u hrvatskom filmu "Takva su pravila" redatelja Ognjena Sviličića. Pored Hadžihafizbegovića, u filmu uloge tumače i Jasna Žalica, Hrvoje Vladisavljević i Ljubomir Bandović.

Riječ je o filmu nadahnutom istinitim događajima, a u centru zbivanja je jedna zagrebačka porodica u kojoj se roditelji približavaju mirovini i teško žive, dok je sin Tomo nezaposlen.

Jednoga dana, bez ikakvog razloga, Tomo na cesti biva pretučen, a njegovi roditelji, Maja i Ivo, uskoro će se naći pred najvećim izazovom u životu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.