Oglasi

Hadž: Broj hodočasnika smanjen za 20 posto zbog širenja Velike džamije

Zbog radova na proširenju kompleksa oko Kabe, vlasti Saudijske Arabije privremeno su smanjile kvote svakoj zemlji za 20 posto.

Er0bAu5oTmQ

Muslimani hodočasnici stižu u velikom broju u Meku kako bi obavili hadž, svetu dužnost i vjersku obavezu.

Međutim, zbog širenja Velike džamije smanjene su kvote za broj hadžija. Upravo zbog toga nisu svi u mogućnosti posjetiti sveta mjesta islama.

Hadž je za muslimane peti stub vjere i obaveza svake osobe koja je u mogućnosti izvršiti je.

Eniz Veladžić iz Bosne i Hercegovine drugi put obavlja hadž i kaže kako je osjećaj neopisiv. Jedan je od nekoliko miliona muslimana iz 183 zemlje, koji su došli na hodočašće u Meku.

Međutim, zbog trenutnih radova na proširenju kompleksa oko Kabe, vlasti su privremeno smanjile kvote svakoj zemlji za 20 posto.

Praksa je da se na svaki milion muslimana u određenoj zemlji odobrava 1.000 hadžijskih viza. Zbog toga je broj mjesta ograničen.

Milijarde za infrastrukturu

"Naš optimum je 1.400 do 1.600 hadžija. Za razliku od drugih zemalja, u kojima je potražnja mnogo veća i odobrenje za odlazak na hadž se čeka 10 do 15 godina i moguće je samo jednom u životu otići na hadž", rekao je Nezim Halilović Muderis, iz Ureda za hadž u Bosni i Hercegovini.

Saudijska Arabija je od 1950-ih godina do sada uložila 125 milijardi dolara u infrastrukturne projekte za hadž.

Meka se, od male pustinjske oaze, pretvorila u moderan grad, s luksuznim hotelima, tržnim centrima i visokim neboredima. U prosjeku, na smještaj, hranu, prijevoz i poklone hadžije potroše 8,5 milijardi dolara tokom hadža.

"Meka trenutno ima kapacitete da primi između dva i tri miliona hadžija. Međutim, pošto je potražnja velika, prema nekim procjenama, 20 miliona muslimana godišnje želi obaviti hadž, Vlada Saudijske Arabije pokrenula je niz megaprojekata kako bi proširila smještajne kapacitete", javlja iz Meke reporter Al Jazeere Harun Karčić.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.