Habib uputio oštre poruke Macronu: Volimo poslanika Muhammeda

Ruski MMA borac Habib Nurmagomedov se preko Instagrama okomio na francuskog predsjednika (Instagram / khabib_nurmagomedov)

Ruski MMA borac Habib Nurmagomedov se preko Instagrama okomio na predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, koji je ranije izjavio da se “islam nalazi u krizi”.

“One koji Allaha i Poslanika Njegova budu vrijeđali Allah će i na ovome i na onome svijetu prokleti, i sramnu im patnju pripremiti”, stoji u Habibovoj objavi.

Nurmagomedov je, kao reakciju na posljednje izjave predsjednika Francuske, objavio Macronovu fotografiju koja je prekrivena otiskom stopala.

“Neka Uzvišeni unakazi lice ovog stvorenja i svih njegovih sljedbenika koji pod sloganom slobode govora vrijeđaju osjećaje više od jedne i po milijarde muslimanskih vjernika. Neka ih Uzvišeni ponizi u ovom i u budućem životu. Allah je brz u svojim djelima i vidjet ćete.

Mi smo muslimani, volimo svog poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, više nego svoje majke, očeve, djecu, supruge i sve druge ljude bliske srcu. Vjerujte, vratit će im se te provokacije, bogobojazni na kraju uvijek pobjeđuju”, napisao je dagestanski MMA borac, a na kraju je citirao ajet iz sure El-Ahzab, piše Index.

Sve je počelo ubistvom gimnazijskog profesora Samuela Patyja kojeg je 18-godišnji napadač čečenskog porijekla dekapitirao nakon što je profesor učenicima pokazivao karikature poslanika Muhameda.

Nakon toga su ubijene tri osobe u Nici, ali nije poznato je li i taj čin povezan s ubistvo profesora Patyja.

“Francuska je pod napadom islamista, ali neće odustati od svojih vrijednosti”, rekao je potom Macron.

Ruska političarka prozvala Habiba

Odgovor Nurmagomedovu uputila je Ksenija Sobčak, bivša ruska predsjednička kandidatkinja koja se kandidirala protiv Putina na izborima 2018. godine.

“Khabibe, ti si heroj za mnoge mlade ljude u Rusiji. Nedavno si učinio da mnogi Rusi budu ponosni na svoju zemlju zbog tvoje pobjede. Poštujem tvoju posvećenost vjeri, imaš pravo vjerovati i voljeti koga god želiš, ali ne misliš li da bi se tvoji nedavni komentari upućeni francuskom predsjedniku mogli protumačiti kao poticanje na nasilje nad Macronom? On nikada nije govorio protiv muslimana, on je samo osudio islamski radikalizam i teroriste koji su počinili ubistva, a to se u Kuranu smatra dubokim grijesima. Zar ne?” napisala je Sobčak.

“Pitam se je li moguće izraziti svoje mišljenje na manje agresivan i prijateljski način. Svi smo ljudi bez obzira na svoju vjeru i kulturu. Nije li moguće živjeti u miru bez obzira na naša uvjerenja i vjeru?”

Izvor: Agencije