Gvatemala: Bivši diktator optužen za genocid

Advokati najavili žalbu na odluku sudije (AFP)

Sud u Gvatemali naredio je da se bivšem diktatoru Efrainu Riosu Monttu sudi za genocid zbog ubistva više od 1.750 majanskih starosjedilaca tokom njegove vlasti od 1982. do 1983. godine.

Rios Montt (86) pojavio se na sudu u ponedjeljak, gdje je sudija Miguel Galvez naredio otvaranje suđenja za “zločine genocida” i zločine protiv čovječnosti.

Porodice nekih od žrtava počele su slaviti ispred Vrhovnog suda, kada su čule ovakvu odluku.

 Al Jazeerin reporter Dave Mercer, koji izvještava iz grada Solola, rekao je da su ljudi bili zadovoljni kada je najavljeno suđenje za genocid.

“Bilo je stotine iskaza svjedoka i forenzičkih izvještaja o ovom slučaju koji se gradi gotovo deceniju”, rekao je naš novinar.

“Ovo je gvatemalski Pinochet. Aktivisti kažu da je uspio bježati pravdi mnogo godina”, dodao je.

Vojno rukovodstvo

Ovo je prvi put da se pokreće suđenje za genocid u jednoj centralnoameričkoj državi. Rios Montt je bio na čelu države 1982. i 1983. godine, kada su počinjeni neki od najgorih zločina u 36-godišnjem građanskom ratu u kojem je, prema podacima Ujedinjenih narodaa, poginulo oko 200.000 ljudi.

Rios Montt, koji je u kućnom pritvoru godinu dana, optužen je da je naredio masakr više od 1.750 Maja u regiji Quiche tokom vladinog pokušaja nasilnog ušutkivanja ljevičarskih pobunjenika. U mnogim slučajevima radilo se o starosjediocima koji nisu sudjelovali u borbama.

Organizacija Human Rights Watch pozdravila je potez Suda.

“Činjenica da je sudija naredio suđenje bivšem vođi države je ogroman napredak u zemlji gdje je nekažnjavanje zločina iz prošlosti bila norma”, rekao je Jose Miguel Vivanco, direktor grupe za Ameriku.

Sudija je također odlučio da otvori suđenje za genocid penzioniranom generalu Joseu Rodriguezu, bivšem članu vojnog vodstva koji je na Sud došao u invalidskim kolicima.

Galvez je naredio da se dva bivša vojna oficira pojave na saslušanju 31. januara, kada će biti predočeni dokazi.

Žalba na odluku

Advokati Riosa Montta, koji je na vlast došao u vojnom puču, tvrde da on nikada nije bio svjestan da je vojska počinila masakr.  

Njegov advokat Francisco Palomo rekao je da će se braniteljski tim žaliti na Galvezovu odluku.

“Mi ćemo uložiti žalbu. Ne bojimo se suđenja, dok god je ono fer, a ne linč”, rekao je Palomo.  

Rios Montt je kao kongresnik 12 godina uživao imunitet, koji mu je ukinut početkom prošle godine.

U martu 2012. godine, bivši pripadnik gvatemalskih specijalnih jedinica osuđen je na 6.060 godina zatvora zbog sudjelovanja u masakru u kojemu je prije 30 godina živote izgubila 201 osoba.

Pedro Pimentel (55) živio je u Los Angelesu odakle je prošle godine izručen Gvatemali kako bi se suočio s optužbama za ubistvo i zločin protiv čovječnosti.

Ovaj bivši specijalac peti je vojnik kojeg je srednjoamerička nacija osudila zbog sudjelovanja u masakru u selu Dos Erres tokom gvatemalskog građanskog rata.

Izvori: Al Jazeera i agencije