GV Sarajeva odlučilo: Mesiću priznanje ‘Počasni građanin Sarajeva’

Mesić je jučer za Al Jazeeru rekao da ni od koga nije dobio zvanično obavještenje o nominaciji za priznanje (EPA)

Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo je danas na sjednici Odluku o dodjeli priznanja “Počasni građanin Sarajeva” bivšem predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću.

Predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Grada Sarajeva Velija Katica pojasnio je da je tu odluku predložio gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka u skladu s propisima te da Mesić ispunjava sve uvjete za priznanje, prenosi portal Klix.ba.

Vijećnike Naše stranke i Demokratske fronte zanimala je procedura usvajanja Prijedloga odluke za dodjelu priznanja “Počasni građanin Sarajeva”.

Istakli su da je Mesić jučer medijima rekao da je zbog politike odbio to priznanje s obzirom na to da je bio drugi izbor, umjesto turskog nobelovca Orhana Pamuka. Također su insistirali da se ta tačka dnevnog reda povuče sa sjednice. 

Međutim, Katica je naglasio da priznanje još nije dodijeljeno Mesiću te da mu nije jasno kako je saznao za njega.

“Mesić prema svim kriterijima zaslužuje ovo priznanje. Nikome nije oduzeta nagrada i dodijeljena Mesiću. Mi samo poštujemo proceduru”, naglasio je Katica.

Mesić nije dobio zvaničnu obavijest

Predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Igor Gavrić poručio je da je glavno pitanje zaslužuje li Mesić priznanje ili ne. Istakao je da priznanje “Počasni građanin” nije nagrada za životno djelo te da se Komisija ne smije koristiti u dnevnopolitičke svrhe.

“Niko nije oduzeo nagradu Orhanu Pamuku i niko ne spori njegovo djelo. Iako je svjetski poznat pisac i nobelovac, u obrazloženju se nije moglo navesti šta je Pamuk napisao i uradio za Sarajevo”, istakao je Gavrić.

Mesić je jučer za Al Jazeeru rekao da ni od koga nije dobio zvanično obavještenje da je uopće predložen za priznanje niti da mu je ono dodijeljeno.

Informaciju da mu je ta čast dodijeljena, kaže, saznao je samo posredstvom medija.

“I onda sam čekao jedno vrijeme da vidim koje je obrazloženje, nisam dobio ništa, a predugo se onda to provlači. Nisam htio da ljudi budu dezinformirani jer Orhan Pamuk je svjetski književnik, on je nobelovac i on je iz jedne druge sfere. Ja sam političar, on je književnik i meni je nezgodno da se mene stavlja u konkurenciju s jednim nobelovcem. I nisam mogao to prihvatiti i tako sam obavijestio gradonačelnika Sarajeva”, rekao je Mesić.

Unatoč medijskim napisima da je Mesić sarajevskim gradskim vlastima zamjerio i manipulacije u ovom slučaju, on kaže da ne govori o manipulacijama nego da procedura za njega nije bila u redu.

‘Ostajem prijatelj Sarajeva’

“Prije svega trebalo me obavijestiti da sam uopće predložen za ‘Počasnog građanina’ jer ni to ja nisam znao. Posebno nisam oficijelno dobio informaciju da sam izabran. A pogotovo kad sam čuo da je procedura bila sasvim drukčija, dakle, da je Orhan Pamuk dobio sve glasove komisije koja je to predlagala i najednom se onda ja pojavljujem kao počasni građanin… Sve skupa to mi nije odgovaralo. Ja ostajem i dalje prijatelj Bosne i Hercegovine i Sarajeva – uvijek tvrdim: ja sam, kad je najteže bilo, dolazio u Sarajevo, više puta, i nikakvo moje prijateljstvo s Bosnom i sa Sarajevom neće biti na ovaj način prekinuto; dapače, bit će učvršćeno”, rekao je Mesić.

Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo je danas na sjednici odluke o dodjeli priznanja “Plaketa Grada Sarajeva” Vladi Ragužu, prof. dr. Kurtu Kalcheru i Kulturnom centru “Kralj Fahd” te nagrade “Graham Bamford” Kenanu Ćubari i Irfanu Foči.

Izvor: Al Jazeera i agencije