Guverner Centralne banke Mađarske: Euro je strateška greška

'Za usvajanje zajedničke evropske valute nije bio ispunjen gotovo nijedan preduvjet', tvrdi Matolcsy (Reuters)

Guverner Centralne banke Mađarske Gyorgy Matolcsy izjavio je da bi zemlje članice Evropske unije i članice eurozone trebale otvoreno priznati da je euro bio strateška greška.

U komentaru u Financial Timesu napisao je da je davno bilo vrijeme da se “potraži izlaz iz zamke eura”, prenosi Anadolija.

Mađarska nije članica eurozone i još nije utvrdila datum kada želi pristupiti zoni primjene zajedničke evropske valute.

“Kreirana je štetna dogma da je euro ‘normalan’ sljedeći korak prema ujedinjenju zapadne Evrope. Pritom usvajanje zajedničke evropske valute uopće nije bilo normalna stvar jer za takvo što nije bio ispunjen gotovo nijedan preduvjet”, smatra Matolcsy.

‘Potrebno mijenjati Ugovor iz Maastrichta’

Istakao je da dva desetljeća nakon lansiranja eura nije realizirana većina obećanja koja su dolazila iz Brisela te da bi zemljama članicama EU-a u sljedećim desetljećima trebala biti ostavljena mogućnost izlaska iz eurozone ako to žele, dok bi one koje ostanu mogle graditi održiviju valutu.

U tekstu je, također, naveo da je potrebno mijenjati Ugovor iz Maastrichta, kojim su, između ostalog, utvrđeni uvjeti za ulazak u eurozonu, uključujući i gornju granicu budžetskog deficita od tri posto bruto domaćeg proizvoda.

Izvor: Agencije