Guterres upozorio na ozbiljnu nestašicu novca u UN-u

Ukupno 122 od 193 članice UN-a izmirile su svoje finansijske obaveze zaključno s julom, ali ta lista ne uključuje SAD (Arhiva)

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres upozorio je na ozbiljne nestašice novca u Ujedinjenim narodima, navodeći u poruci osoblju da su mjere štednje na pomolu.

Guterres je izjavio da je finansijska kriza izazvana prvenstveno neuspjehom država članica UN-a da plaćaju svoj obaveze na vrijeme, dodavši da je zatražio od članica da brzo uplate svoj udio u budžetu UN-a.

“Naš priliv novca nikada nije bio tako nizak tako rano u kalendarskoj godini, a širi trend također je zabrinjavajući: ostajemo bez novca brzo a dugo smo u ‘crvenom'“, napisao je Gutereres u poruci postavljenoj na internoj komunikacijskoj stranici UN-a.

Dvogodišnji budžet vrijedan 5,4 milijardi dolara

“Trebamo poduzeti mjere na smanjenju troškova, s fokusom na troškove koji nisu povezani s osobljem“,  navodi čelnik UN-a i dodaje da je zadužio odjel UN-a za menadžment da omogući smanjenje troškova.

Generalna skupština u decembru je usvojila dvogodišnji radni budžet Ujedinjenih naroda vrijedan 5,4 milijardi američkih dolara, koji je odvojen od budžeta UN-a za mirovne operacije.

Ukupno 122 od 193 članice UN-a izmirile su svoje finansijske obaveze zaključno s julom, ali ta lista ne uključuje Sjedinjene Američke Države, najvećeg pojedinačnog donatora Svjetske organizacije, prenosi AFP.

Izvor: Agencije