Guterres: UN i SAD ključni za rješenja svjetskih problema

Antonio Guterres, John Kerry, UN, SAD
John Kerry je ocijenio da je Guterres čovjek s velikom energijom, sposobnostima i iskustvom (AP)

Budući glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izjavio je da je suradnja UN-a i Sjedinjenih Država od temeljne važnosti za rješenje najvećih svjetskih problema poput kršenja ljudskih prava, humanitarne i klimatske katastrofe.

Guterres će 1. siječnja naslijediti Južnokorejca Ban Ki-moona.

“Ta suradnja UN-a i najveće svjetske sile će pridonijeti trajnom razvoju, ljudskim pravima i miru i sigurnosti kako bi UN mogao riješiti najdramatičnije situacije s kojima je danas svijet suočen”, objasnio je Guterres i priznao “spektakularno umnožavanje sukoba i beskrajnu ljudsku patnju”, prenosi Hina.

Još donedavno na funkciji UN-ovog visokog povjerenika za izbjeglice, on je svjedočio najtežoj humanitarnoj krizi nakon Drugog svjetskog rata.

Ojačati UN

Američki državni tajnik John Kerry je ocijenio da je Guterres “čovjek današnjice s velikim odgovornostima, ali i s velikom energijom, sposobnostima i iskustvom”.

Tog Portugalca je 13. listopada službeno imenovalo 193 članova UN-a na petogodišnji mandat uz odobrenje 15 zemalja Vijeća sigurnosti, a zadatak će mu biti da ojača tu instituciju oslabljenu tijekom napetosti između velikih sila i sve većim brojem sukoba u svijetu.

Američki predsjedinik Barack Obama je krajem listopada telefonski čestitao Guterresu i obećao “trajnu podršku SAD-a naporima UN-a u odgovoru na veliki broj izazova, kao što su klimatske promjene, trajni razvoj, humanitarna pomoć, prevencija sukoba i poštivanje ljudskih prava”.

Izvor: Agencije