Guterres traži veći entuzijazam za proširenje na Zapadni Balkan

Antonio Guterres
Guterres je kao jedan od uzroka nerješavanja otvorenih pitanja naveo izvjestan zastoj Bruxellesa u pogledu proširenja (EPA)

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u razgovoru s predsjednikom Crne Gore Milom Ðukanovićem izrazio je očekivanje da će Bruxelles pokazati veći entuzijazam za proširenje Europske unije na Zapadni Balkan.

U priopćenju iz Ðukanovićevog ureda se navodi da je Guterres, u kontekstu dostizanja pune stabilnosti regije, naglasio važnost kreiranja okruženja u kojem će se stvari pozitivno kretati i ocijenio kako je to jedan od uzroka nerješavanja otvorenih pitanja, uz izvjestan zastoj Bruxellesa u pogledu proširenja, prenosi Tanjug RTCG.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis izjavio je na raspravi Opće skupštine UN-a da će Grčka nastaviti podržavati napore svih država Zapadnog Balkana da se integriraju u Europsku uniju, ako ispune međunarodne obveze prema Bruxellesu i susjedima.

Mitsotakis: Ključna uloga Grčke u ekonomskom razvoju

Mitsotakis je istaknuo da Grčka ima ključnu ulogu u ekonomskom razvoju čitavog Balkana zahvaljujući trgovinskim mogućnostima luka Pirej i Solun, kao i poziciji važnog investitora u jugoistočnoj Europi, prenosi Tanjug agenciju MIA.

Kako navodi portal Kathimerini, Mitsotakis je pozvao europske zemlje da s Grčkom podijele teret migrantske krize, ističući da ta zemlja doseže krajnje granice sposobnosti da se bori s tim problemom.

On je osudio “ksenofobične agende” pojedinih europskih zemalja koje, kako je rekao, koriste migrantsko pitanje kao razlog svoje svrsishodnosti.

Grčki premijer je pozvao Tursku da poštuje sporazum s EU-om o zaustavljanju priljeva ilegalnih migranata.

On je dodao da EU mora brzo usvojiti zajednička pravila za tražitelje azila.

Izvor: Agencije