Guterres traži snažnije klimatske akcije

Od velikih zagađivača Kine, Indije i SAD-a ne očekuje se da će na samitu u Madridu preuzeti nove obaveze (Getty Images)

Šef UN-a Antonio Guterres zatražio je od velikih svjetskih ekonomija da se ambicioznije obavežu na smanjivanje emisija stakleničkih plinova, dok je klimatski skup u Madridu ušao u intenzivnu fazu, prenosi Hina.

“Moramo učiniti da veliki zagađivači shvate da je njihova uloga ključna jer, ako oni podbace, sve će se izjaloviti”, rekao je Guterres u intervjuu za Reuters.

“Ako nastavimo kao sada, osuđeni smo na propast”, dodao je.

Govorio je u konferencijskom centru u Madridu, gdje su se posljednjih dana dvosedmičnog klimatskog skupa okupili ministri iz cijelog svijeta. 

Od velikih zagađivača Kine, Indije i SAD-a ne očekuje se da će na samitu preuzeti nove obaveze, konstatira britanska agencija.

Potreba za snažnim signalom

Ipak, Guterres se nada da će se pregovori završiti u petak snažnim signalom da su vlade spremne predati ambicioznije klimatske planove 2020. godine, koja se smatra ključnom za Pariski proces.

Naučnici kažu da sadašnje obaveze nisu ni blizu toga da pravovremeno stabiliziraju klimu na Zemlji kako bi se spriječilo katastrofalno podizanje nivoa mora, ozbiljna šteta poljoprivredi i zaustavile suše i poplave, koje uzrokuju masovne migracije.

Guterres je zatražio od velikih zagađivača da pošalju jasan signal da su spremni povećati ambicije sljedeće godine.

“Historija ne može prihvatiti da će moja generacija izdati unuke i praunuke”, rekao je generalni sekretar UN-a.

Izvor: Agencije