Guterres: Svjetski poredak sve haotičniji

Guterres je pozvao svjetske vođe da se ponovo obavežu na poštivanje poretka utemeljenog na pravilima (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je u utorak da je svjetski poredak sve haotičniji, da nema povjerenja te da pomaci u ravnoteži snaga povećavaju rizik od izbijanja sukoba, no za to nikoga nije okrivio.

Uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa, Guterres je pred predstavnicima 193 zemlje članice istakao da je multilateralizam na udaru u trenutku kad je najpotrebniji.

“Čelnici su dužni brinuti o svojim narodima. Ali još važnije, kao čuvari općeg dobra, imamo dužnost poticati i podupirati reformirani, osvježeni i ojačani multilateralni sistem”, izjavio je Guterres, prenosi Hina.

Pozvao je svjetske vođe da se ponovo obavežu na poštivanje poretka utemeljenog na pravilima, s UN-om u njegovom centru, i usprotivio se širenju “politike pesimizma”.

Vjetar u leđa krijumčarima

“Oni koji u svojim susjedima vide neprijatelje mogu izazvati problem tamo gdje ga nema. Oni koji zatvaraju svoje granice zakonitim migracijama samo daju vjetar u leđa krijumčarima. A oni koji ignorišu ljudska prava u borbi protiv terorizma hrane upravo onaj radikalizam protiv kojeg se bore”, kaže generalni sekretar UN-a.

Svjetske čelnike pozvao je da se ambicioznije bore protiv klimatskih promjena i najavio samit o klimi u septembru sljedeće godine.

Trumpova administracija povukla se prošle godine iz Pariskog sporazuma o smanjenju ispuštanja stakleničkih plinova.

“Ako ne promijenimo smjer u sljedeće dvije godine, klimatske promjene možda nećemo moći zaustaviti”, naglasio je Guterres.

Izvor. Agencije