Guterres: Previše izazova, a nedovoljno multilateralnih rješenja

Antonio Guterres: Treba nam sveobuhvatna multilateralnost, koja će uključivati civilno društvo, gradove, kompanije, mjesne vlasti i mlade (EPA)

“Svijet se sučeljava s previše multilateralnih izazova i nedostatkom multilateralnih rješenja”, rizjavio je u ponedjeljak generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, otvarajući virtuelni sastanak na vrhu povodom 75. godišnjice te organizacije.

“Niko ne želi svjetsku vladu, ali moramo sarađivati kako bismo poboljšali upravljanje svijetom”, dodao je dok je, misle stručnjaci, pandemija COVID-19 pokazala da multilateralni sistem ne djeluje dovoljno dobro u prilikama najgore krize nakon Drugog svjetskog rata, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“U međusobno isprepletenom svijetu treba nam umrežena multilateralnost, u kojoj će bolje i uspješnije surađivati UN-ova porodica, međunarodne finansijske ustanove, regionalne organizacije, trgovinski blokovi i drugi”, istakao je Guterres.

Unaprijed snimljeni videosnimci

“Treba nam i sveobuhvatna multilateralnost, koja će uključivati civilno društvo, gradove, kompanije, mjesne vlasti i mlade”, rekao je on.

Na ovom sastanku na vrhu treba nastupiti oko 180 čelnika putem unaprijed snimljenih videosnimki, koje ne smiju trajati duže od tri minute.

Među njima su 132 predsjednika država i vlada.

Isti čelnici će tokom sedam dana, počevši od utorka, držati govore na godišnjoj Generalnoj skupštini UN-a, koja će, također zbog pandemije COVID-19, biti virtuelna, s videosnimkama koje ne smiju biti duže od 15 minuta.

Sto devedeset tri zemlje UN-a u idućih sedam dana zastupat će u velikoj dvorani Generalne skupštine UN u sjedištu po jedan diplomata njihovog ureda u New Yorku.

Izvor: Agencije