Guterres pozvao vlade zemalja da zaštite novinare

Novinari, Fotoreporteri
Glasnogovornik iranske vlade kaže da se slučaj ruske novinarke obrađuje po ubrzanoj proceduri (EPA)

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izjavio je kako je vrlo zabrinut zbog sve većeg broja napada i kulture nekažnjivosti napada na novinare i pozvao vlade zemalja i međunarodnu zajednicu da zaštite novinare i osiguraju uvjete neophodne za njihov rad.

On je u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici UN-a povodom 2. studenog, Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, istaknuo da društvo u cjelini plaća cijenu kada su novinari mete.

“Odajem počast novinarima koji svakodnevno rade svoj posao unatoč zastrašivanju i prijetnjama. Njihov rad – i rad njihovih ubijenih kolega – podsjeća da istina nikad ne umire. Niti naša posvećenost temeljnom pravu na slobodu izražavanja”, rekao je Guterres, kako prenosi Tanjug.

Novinarke u većem riziku

On je podsjetio da je u posljednjih 10 godina ubijeno više od 1.000 novinara dok su obavljali svoj “neophodni posao” i da je devet od deset slučajeva neriješeno te nitko nije odgovarao.

Prema njegovim riječima, samo ove godine ubijeno je najmanje 88 novinara, a više tisuća je bilo napadnuto, zastrašivano, privođeno ili uhićivano zbog lažnih optužbi, a bez odgovarajućeg procesa.

“Novinarke su često u većem riziku da budu meta, ne samo zbog svog izvještavanja već i zbog spola, uključujući prijetnje seksualnim nasiljem”, rekao je šef UN-a.

On je zaključio da izvještavanje nije zločin i istaknuo da se “zajedno mora ustati u obranu novinara, istine i pravde”.

Izvor: Agencije