Guterres pozvao ujedinjenu Evropu da spriječi ‘novi hladni rat’

Antonio Guterres je 61. dobitnik nagrade Karlo Veliki, ustanovljene 1950. godine (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je u Aachenu “ujedinjenu Evropu” da spriječi nastanak “novog hladnog rata”. 

“Ako želimo spriječiti novi hladni rat, neophodno je uspostaviti istinski multilateralni poredak, a za to je apsolutno neophodna ujedinjena Evropa”, rekao je Guterres, koji je u Njemačkoj primio prestižnu međunarodnu nagradu Karlo Veliki, koju godišnje dodjeljuje grad Aachen za doprinos evropskom jedinstvu.

Guterres je rekao da, kao generalni sekretar UN-a, nikada do sada nije toliko jasno osjetio potrebu za ujedinjenom Evropom.

Obnova povjerenja između naroda i institucija

Prema njegovim riječima, došao je trenutak da se u Evropi obnovi povjerenje između naroda i političkih institucija, a pred Starim kontinentom su tri izazova – klimatske promjene, demografski razvoj i digitalizacija.

Guterres je 61. dobitnik nagrade Karlo Veliki, ustanovljene 1950. godine, a koja se dodjeljuje ličnostima i institucijama koje doprinose evropskom jedinstvu.

Prošle godine dobitnik je bio francuski predsjednik Emmanuel Macron, a među ranijim dobitnicima su, između ostalih, njemačka kancelarka Angela Merkel, bivši američki predsjednik Bill Clinton, kao i pape Franjo i Ivan Pavao II.

Izvor: Agencije