Oglasi

Guterres pozvao ujedinjenu Evropu da spriječi 'novi hladni rat'

Nikada nisam toliko jasno osjetio potrebu za ujedinjenom Evropom, kaže generalni sekretar Ujedinjenih naroda.
Antonio Guterres je 61. dobitnik nagrade Karlo Veliki, ustanovljene 1950. godineEPA

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je u Aachenu "ujedinjenu Evropu" da spriječi nastanak "novog hladnog rata". 

"Ako želimo spriječiti novi hladni rat, neophodno je uspostaviti istinski multilateralni poredak, a za to je apsolutno neophodna ujedinjena Evropa", rekao je Guterres, koji je u Njemačkoj primio prestižnu međunarodnu nagradu Karlo Veliki, koju godišnje dodjeljuje grad Aachen za doprinos evropskom jedinstvu.

Guterres je rekao da, kao generalni sekretar UN-a, nikada do sada nije toliko jasno osjetio potrebu za ujedinjenom Evropom.

Obnova povjerenja između naroda i institucija

Prema njegovim riječima, došao je trenutak da se u Evropi obnovi povjerenje između naroda i političkih institucija, a pred Starim kontinentom su tri izazova - klimatske promjene, demografski razvoj i digitalizacija.

Guterres je 61. dobitnik nagrade Karlo Veliki, ustanovljene 1950. godine, a koja se dodjeljuje ličnostima i institucijama koje doprinose evropskom jedinstvu.

Prošle godine dobitnik je bio francuski predsjednik Emmanuel Macron, a među ranijim dobitnicima su, između ostalih, njemačka kancelarka Angela Merkel, bivši američki predsjednik Bill Clinton, kao i pape Franjo i Ivan Pavao II.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.