Guterres pozvao Izrael i Palestinu na ponovno pokretanje pregovora

Antonio Guterres: Svijetu je potrebno globalno primirje kako bi se zaustavili svi veći sukobi (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je u utorak međunarodnu zajednicu da relizira globalno primirje do kraja godine.

“Apeliram na pojačane međunarodne napore, predvođene Vijećem sigurnosti UN-a, da se postigne globalno primirje. Imamo 100 dana. Sat otkucava”, rekao je on u uvodnom govoru na 75. zasjedanju Generalne skupštine UN-a.

Naglasio je da države moraju pokazati međusobnu solidarnost kako bi dale doprinos u zaustavljanju svih oružanih sukoba u svijetu, prenosi Anadolija.

“Svijetu je potrebno globalno primirje kako bi se zaustavili svi veći sukobi. Istovremeno, moramo učiniti sve da izbjegnemo novi hladni rat”, dodao je Guterres.

Za postizanje dvodržavnog rješenja

Također je pozvao na postizanje dvodržavnog rješenja kako bi se riješio izraelsko-palestinski sukob, u skladu s rezolucijama UN-a i međunarodnim pravom, pozivajući obje strane na ponovno pokretanje mirovnih pregovora.

S druge strane, istakao je da nedavni događaji u Sudanu, mirovni pregovori u Afganistanu i primirje u Idlibu, na sjeverozapadu Sirije, obećavaju bolju budućnost.

Sjednica Generalne skupštine UN-a, koja se održava online, trebala bi trajati do sljedećeg utorka, 29. septembra.

Izvor: Agencije