Guterres pozvao građane na mirne proteste, a čelnike na suzdržanost

Kritika se mora čuti, ali mora biti izražena na miran način, poručio je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric (EPA)

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je Amerikance koji protestuju protiv rasne nejednakosti i pretjerane upotrebe policijske sile da to čine mirno, a američke čelnike i vlasti da ih poslušaju i pokažu suzdržanost, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric, javlja Reuters.

Dujarric je odgovorio na val američkih protesta zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda za vrijeme policijskog privođenja u Minneapolisu prije sedam dana, prenosi Hina.

Neki od uglavnom mirnih protesta pretvorili su se u građanske nemire u mnogim gradovima.

“Kritika se mora čuti, ali mora biti izražena na miran način, a vlasti moraju pokazati suzdržanost u odgovoru na aktivnosti demonstranata”, rekao je Dujarric novinarima.

“U SAD-u – kao i u bilo kojoj zemlji na svijetu – raznolikost je bogatstvo, a ne prijetnja, ali uspjeh raznolikih društava u svakoj zemlji zahtijeva veliko ulaganje u društvenu koheziju”, rekao je.

Svi slučajevi upotrebe sile bit će istraženi

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je ministarstvo pravosuđa i istražitelje FBI-ja da istraže Floydovu smrt, međutim nije dao značajniju javnu izjavu u svrhu smirivanja krize.

Napisao je nekoliko tvitova opisujući demonstrante kao “razbojnike”, te pozvao gradonačelnike da “budu čvršći”, zaprijetivši upotrebom vojske protiv demonstranata.

Što se tiče pretjerane upotrebe sile protiv demonstranata, Dujarric je rekao da će svi slučajevi biti istraženi.

“Uvijek smo govorili da policijske snage širom svijeta moraju imati primjerenu obuku za poštivanje ljudskih prava te da se mora ulagati u društvenu i psihološku podršku policiji kako bi ispravno radila svoj posao”.

George Floyd preminuo je prošle sedmice nakon što mu je policajac pri hapšenju gotovo devet minuta koljenom pritiskao vrat, držeći ga prikovanog za tlo uprkos vapajima da nema zraka.

Nezavisna autopsija pokazala je, suprotno preliminarnom policijskom izvještaju, da je umro od gušenja.

Izvor: Agencije