Guterres poziva na suzdržanost i smirivanje tenzija u svijetu

Antonio Guterres je poručio da je zajednički zadatak međunarodne zajednice i Ujedinjenih naroda da se izbjegnu patnje (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je sve svjetske lidere da pokažu maksimalnu suzdržanost i djeluju u pravcu smirivanja tenzija u svijetu.

Izrazivši zabrinutost zbog aktuelnog globalnog rasta tenzija, on je kazao da je u stalnom kontaktu sa svjetskim liderima.

“Moja poruka je jednostavna i jasna: zaustavite eskalaciju, pokažite maksimalnu suzdržanost, obnovite dijalog i međunarodnu saradnju”, poručio je Guterres i dodao da se ne smije zaboraviti da rat izaziva velike patnje običnih ljudi, koji uvijek plate najveći ceh sukoba.

On je, također, poručio da je zajednički zadatak međunarodne zajednice i UN-a da se izbjegnu takve patnje.

Tenzije na Bliskom istoku

Iako Guterres u obraćanju novinarima nije pominjao Iran i SAD, u žiži svjetske pažnje je upravo eskalacija tenzija u odnosima između te dvije zemlje.

Tenzije na Bliskom istoku eskalirale su nakon napada u kojem su američke snage u petak u Bagdadu ubile iranskog generala Qassema Soleimanija, komandanta odreda Quds, elitne jedinice Revolucionarne garde.

Zvanični Teheran zaprijetio je da će odgovoriti na američki napad.

Izvor: Agencije