Guterres poziva na globalno primirje, pandemija najveći test

Guterres je ponovio poziv na globalni prekid vatre (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres ponovo je zatražio od strana u sukobima širom svijeta da poštuju njegov poziv na globalno primirje kako bi se pomoglo u suočavanju s pandemijom COVID-a 19, javlja AP.

U izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a ukazao je na više od 20.000 civila ubijenih ili ranjenih u sukobima u deset zemalja tokom 2019. i milione njih koji su prisiljeni napustiti svoje domove, prenosi Fena.

Kazao je da je pandemija “najveći test” s kojim se svijet suočava otkad je UN osnovan prije 75 godina i da već ima teške posljedice po napore na zaštiti civila, posebno u zemljama u kojima su preopterećeni slabi zdravstveni sistemi.

Brojni izazovi

Čelnik UN-a izjavio je da je podrška njegovom apelu od 23. marta za primirje od vlada, regionalnih organizacija, oružanih grupa, građanskog društva i pojedinaca širom svijeta “ohrabrujuća”, ali je naglasio da u mnogim instancama “izazovi u provođenju primirja tek trebaju biti savladani”.

Guterres je ponovio poziv na globalni prekid vatre, navodeći da, “dok se svijet suočava s monumentalnim izazovom pandemije COVID-a 19, potreba za ušutkivanjem oružja ne može biti akutnija”.

Uputio je apel u svom godišnjem izvještaju Vijeću sigurnosti o zaštiti civila, u kojem je naveo da je najefikasniji način njihove zaštite “sprečavanje epidemije, eskalacije, nastavka i ponovnog izbijanja oružanih sukoba”.

Izvor: Agencije