Guterres pozdravio napore Srbije i Kosova u traženju rješenja

Guterres je pozdravio napore UNMIK-a u izgradnji povjerenja na Kosovu (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozdravio je nastavak angažovanja čelnika Srbije i Kosova u dijalogu pod okriljem Evropske unije za normalizaciju odnosa.

U poslednjem izveštaju o Kosovu naveo je da je svestan izazova sa kojima se susreću čelnici u Beogradu i Prištini.

U izveštaju se navodi da su u obuhvaćenom periodu predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, uveli ideju razgraničenja u okviru napora da se postigne sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa.

“I dalje sam ohrabren njihovom odlučnošću i posvećenošću u rešavanju otvorenih pitanja kroz dijalog i pozivam na veću uključenost svih segmenata društva sa obe strane”, naveo je generalni sekretar UN-a u izveštaju za period od 16. jula do 15. oktobra.

Tenzije zbog gradnje u zaštićenim zonama

Ocenio je da evropska perspektiva nastavlja da bude ključna za konsolidovanje mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu i pozdravio nastavak podrške i angažovanja EU-a, uključujući preko strategije Evropske komisije za zapadni Balkan i posredovanja u dijalogu.

Pozdravio je i napore misije UN-a na Kosovu (UNMIK) u izgradnji poverenja na Kosovu, dodajući da je društveno poverenje ključno za stabilnost na Kosovu.

Izrazio je zabrinutost zbog tenzija u vezi sa aktivnostima izgradnje u specijalnim zaštićenim zonama i pozvao nadležne da ispune svoju obavezu zaštite verskog nasleđa.

Naveo je da su Vučić i Tači u obuhvaćenom periodu predstavili ideju teritorijalnog razgraničenja, u okviru napora da se postigne sveobuhvatan dogovor o normalizaciji odnosa, kao i da je predlog naišao na kritike i na Kosovu i u međunarodnoj zajednici, ali i da je izražena podrška da se ispitaju svi mogući načini za traženje rešenja.

U izveštaju je navedeno da je premijer Kosova Ramuš Haradinaj predložio zakon o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova, što je podržao Tači, koji je pozvao na bližu saradnju sa međunarodnom zajednicom u vezi sa tim pitanjem, dok su se vlasti Srbije i Srpska lista oštro usprotivile.

Guterresov izvještaj na sjednici 14. novembra

Guterešov izveštaj bi trebalo da se razmatra na sednici Saveta bezbednosti UN-a 14. novembra.

Prethodni izveštaj o radu UNMIK-a je trebalo da bude razmatran u avgustu, ali je tada Savetu bezbednosti UN-a predsedavala Velika Britanija, koja se, kao i većina zapadnih zemalja, zalaže za proređivanje sednica o Kosovu, čemu se protive Srbija i Rusija.

U septembru je Savetu bezbednosti UN-a predsedavao SAD, koji je, takođe, za promenu formata, dok je u oktobru predsedavajuća bila Bolivija, koja nije priznala nezavisnost Kosova.

U novembru je predsedavanje Savetu bezbednosti UN-a preuzela Kina.

Prvi ovomesečni sastanak Saveta bezbednosti bio je posvećen konsultacijama o programu rada.

Izvor: Agencije