Guterres: Pariški dogovor o klimi se mora poštovati

Guterres rekao da energetske tvrtke nisu čekale vladinu politiku kako bi išle u korak sa zelenom ekonomijom (AP)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izjavio je da se Pariški dogovor o borbi s klimatskim promjenama “svakako mora” poštovati, u času kada Sjedinjene Američke Države trebaju pojasniti svoje stajalište.

U svom prvom govoru posvećenom klimatskim promjenama, UN-ov generalni sekretar je ocijenio da se zadaće utvrđene u dogovoru postignutom 2015., moraju ispuniti “s pojačanom ambicijom”.

Sjedinjene Države su među 147 zemalja i pravnih subjekata koji su potpisali taj historijski dokument kojim se zagrijavanje planeta želi ograničiti na manje od 2 Celzijeva stepena tako što će se smanjiti ispuštanje stakleničkih plinova.

Guterres nije izravno spomenuo nedavne izjave Donalda Trumpa u kojima on dovodi u pitanje klimatske promjene, ali je rekao da “ako neka vlada sumnja u globalnu volju i potrebu za ovim dogovorom, onda je to još jedan razlog da se svi ostali još snažnije ujedine i nastave u tom smjeru.”

Zelena ekonomija

Na samitu G7 održanom proteklog vikenda, Trump se nije htio pridružiti ostalim velikim ekonomijama skupine u obećanju da će primjenjivati pariški dogovor, rekavši da će odluku o tome donijeti ove sedmice.

UN-ov generalni sekretar koji je dogovor ocijenio “važnim trenutkom u ljudskoj historiji”, kazao je i da energetske tvrtke nisu čekale vladinu politiku kako bi išle u korak sa zelenom ekonomijom.

“One koji ne prihvate zelenu ekonomiju očekuje crna budućnost”, upozorio je.

Izvor: Agencije