Guterres: Pandemija korona virusa izaziva cunami mržnje

Antonio Guterres je pozvao političke lidere da pokažu solidarnost sa svim ljudima (Arhiva)

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres rekao je u petak da pandemija korona virusa nastavlja da oslobađa „cunami mržnje i ksenofobije, žrtvovanja i zastrašivanja“, te je apelovao na sve da ulože napore na okončanju govora mržnje na globalnom nivou.

„Osjećanja usmjerena protiv stranaca porasla su na društvenim mrežama i na ulicama, proširile su se antisemitske teorije zavjere i dogodili su se antimuslimanski napadi povezani sa COVID-om“, istakao je Guterres, prenijela je Anadolija.

On je kazao da su migranti i izbjeglice „postali zlostavljani kao izvor virusa i da im je uskraćen pristup liječenju“.

Guterres je pozvao političke lidere da pokažu solidarnost sa svim ljudima, obrazovne institucije da se usredotoče na „digitalnu pismenost“ u vremenu kada „ekstremisti nastoje da pronađu žrtve u zarobljenoj i potencijalno očajnoj publici“.

Zaštita ugroženih ljudi

Pozvao je medije, posebno društvene mreže, da „uklone rasistički, mizoginistički i drugi štetni sadržaj“, civilno društvo da ojačaju svoje oružje za zaštitu ugroženih ljudi i vjerske lidere da posluže kao primjeri međusobnog poštovanja.

„I molim sve, svugdje, da se suprotstave mržnji, tretiraju jedni druge dostojanstveno i iskoriste svaku priliku za širenje dobrote“, rekao je Guterres.

Guterresov globalni apel za suzbijanje govora mržnje povezanog sa COVID-19 uslijedio je nakon poruke od 23. aprila u kojoj je pandemiju korona virusa nazvao “ljudskom krizom koja brzo postaje kriza ljudskih prava“.

Izvor: Agencije