Oglasi

Guterres: Pandemija korona virusa izaziva cunami mržnje

Generalni sekretar UN-a je apelovao na sve da ulože napore na okončanju govora mržnje na globalnom nivou.
Antonio Guterres je pozvao političke lidere da pokažu solidarnost sa svim ljudimaArhiva

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres rekao je u petak da pandemija korona virusa nastavlja da oslobađa „cunami mržnje i ksenofobije, žrtvovanja i zastrašivanja“, te je apelovao na sve da ulože napore na okončanju govora mržnje na globalnom nivou.

„Osjećanja usmjerena protiv stranaca porasla su na društvenim mrežama i na ulicama, proširile su se antisemitske teorije zavjere i dogodili su se antimuslimanski napadi povezani sa COVID-om“, istakao je Guterres, prenijela je Anadolija.

On je kazao da su migranti i izbjeglice „postali zlostavljani kao izvor virusa i da im je uskraćen pristup liječenju“.

Guterres je pozvao političke lidere da pokažu solidarnost sa svim ljudima, obrazovne institucije da se usredotoče na „digitalnu pismenost“ u vremenu kada „ekstremisti nastoje da pronađu žrtve u zarobljenoj i potencijalno očajnoj publici“.

Zaštita ugroženih ljudi

Pozvao je medije, posebno društvene mreže, da „uklone rasistički, mizoginistički i drugi štetni sadržaj“, civilno društvo da ojačaju svoje oružje za zaštitu ugroženih ljudi i vjerske lidere da posluže kao primjeri međusobnog poštovanja.

„I molim sve, svugdje, da se suprotstave mržnji, tretiraju jedni druge dostojanstveno i iskoriste svaku priliku za širenje dobrote“, rekao je Guterres.

Guterresov globalni apel za suzbijanje govora mržnje povezanog sa COVID-19 uslijedio je nakon poruke od 23. aprila u kojoj je pandemiju korona virusa nazvao “ljudskom krizom koja brzo postaje kriza ljudskih prava“.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.