Oglasi

Guterres: Palestinci su lišeni prava na vlastitu sudbinu

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda kaže da se skoro dva miliona Palestinaca sve više suočava sa siromaštvom i nezaposlenošću.
Antonio Guterres je pozvao Izrael da ukine postojeća ograničenja na rad Ujedinjenih narodaEPA

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je izjavio da se skoro dva miliona Palestinaca sve više suočava sa siromaštvom i nezaposlenošću, zbog ograničenog pristupa zdravstvu, obrazovanju, vodi i električnoj energiji.

U obraćanju na zasjedanju u New Yorku, on je pozvao Izrael da ukine postojeća ograničenja na rad UN-a i drugih humanitarnih organizacija bez ugrožavanja legitimnih sigurnosnih pitanja.

Istakao je da prošle godine nije postignut nikakav napredak u rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba te ukazao na postojeću humanitarnu krizu u Gazi, apelirajući na postizanje dvodržavnog rješenja.

Oživjeti ekonomiju u Gazi

Pozvao je međunarodnu zajednicu da poveća napore u cilju oživljavanja ekonomije u Gazi.

Napomenuo je da su Palestinci više od pola stoljeća lišeni prava na vlastitu sudbinu, dodajući da Palestinci i Izraelci i dalje trpe štetu od nasilja.

"Lideri imaju odgovornost da preokrenu ovaj negativni kurs protiv svog naroda, otvarajući put miru, stabilnosti i pomirenju", kazao je Guterres.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.