Guterres o korona virusu: Veoma opasna situacija

Dp sada je potvrđeno 1.749 novih slučajeva oboljenja širom Kine (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je izjavio kako epidemija korona virusa (COVID-19), koja je krenula iz kineskog grada Wuhan, u provinciji Hubei, još nije van kontrole, ali i kako je riječ o “veoma opasnoj situaciji”.

Kineska državna zdravstvena komisija je u srijedu objavila kako je dan ranije u ovoj državi od virusa preminulo 136 osoba, te je ukupan broj preminulih 2.004, prenosi AP.

Dalje se navodi kako je potvrđeno 1.749 novih oboljenja i kako je do sada virusom zaraženo 74.185 osoba.

Guterres je naveo kako su “opasnosti ogromne i moramo svijet pripremiti na to”.

Istakao je kako mu najveću brigu predstavlja mogućnost širenja virusa u područjima s “manjim kapacitetima zdravstvene usluge”, naročito u nekim afričkim državama.

Ruske restrikcije za Kineze

Novi sekretar Komunističke partije u Wuhanu Wang Zhonglin rekao je kako će do kraja srijede u ovoj provinciji pronaći svakog oboljelog od korona virusa i kako će ga izolirati.

“Ništa nije važnije od ljudskog života. Ako se nakon srijede pronađe samo jedan novi slučaj, lideri tog dijela će morati odgovarati”, istakao je on.

Rusija će od četvrtka suspendirati ulazak kineskih državljana na svoju teritoriju, objavile su ruske vlasti nadležne za sprečavanje širenja korona virusa u najvećoj državi svijeta.

Dodaje se kako je riječ o privremenoj suspenziji, koja će se odnositi na Kineze koji u Rusiju ulaze zbog poslovnih, privatnih, obrazovnih ili turističkih razloga.

Izvor: Agencije