Guterres: Nisu me poslušali svjetski čelnici za jedinstven odgovor na virus

Ujedinjeni narodi će se tokom samita G20 u novembru zalagati da vakcina bude dostupna svima, rekao je Antonio Guterres (EPA)

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izjavio je da je “veoma frustrirajuće” što se lideri 20 najrazvijenijih industrijskih zemalja (G20) nisu se sastali u martu i dogovorili koordinisan odgovor na pandemiju korona virusa u svim zemljama, kao što je on predlagao.

Rezultat toga je, dodaje, da svaka zemlja poduzima svoje, ponekad i kontradiktorne akcije, a virus se kreće “od istoka do zapada, sjevera do juga”, uz drugi talas infekcija koji sada pogađa mnoge države.

Uoči samita G20 u novembru, generalni sekretar rekao je u intervjuu za AP da se nada da međunarodna zajednica razumije da “mora da bude više koordinisana u borbi protiv virusa”, prenosi Tanjug.

Guterres je rekao da će se Ujedinjeni narodi tokom samita snažno zalagati da kada vakcina bude dostupna “ona zaista postane dostupna i pristupačna svima i svuda”.

Do petka je u svijetu preminulo više od 1,14 miliona oboljelih od COVID-a, prema podacima web stranice Worldometers, koja prikuplja podatke od vlada i agencija, dok se zarazilo približno 42 miliona ljudi širom svijeta. Od tog broja dosad se oporavilo nešto više od 31 milion. 

Istovremeno virus je stavljen pod kontrolu u Kini, odakle je i krenuo prvi put krajem prošle godine, prema navodima kineskih vlasti.

Cjepivo

Cjepivo za COVID-19 tvrtke AstraZeneca i univerziteta Oxford za sada ima najveće šanse da dobije odobrenje za upotrebu. Prema detaljnoj analizi neovisnih britanskih naučnika objavljena u četvrtak cjepivo ispravno prati programirane genetske upute za uspješno stvaranje snažnog imuniteta. 

“Cjepivo čini sve što smo očekivali i to su dobre vijesti u našoj borbi protiv bolesti”, rekao je David Matthews stručnjak za virologiju s univerziteta u Bristolu, voditelj istraživanja cjepiva, prenijela je Hina pisanje Reutersa.

AstraZeneca, tvrtka koja ga razvija u saradnji s istraživačima s Oxforda, smatra se predvodnikom u utrci u razvoju cjepiva protiv COVID-a 19.

Klinička testiranja na velikom rasponu ispitanika provode se u nekoliko država diljem svijeta poput Brazila, SAD-a i Velike Britanije, a rezultati se očekuju prije kraja godine.

Svjetska ekonomija zbog korona virusa bilježi jedan od najvećih padova u novijoj historiji, navode agencije.

Izvor: Agencije