Guterres: Najgore tek predstoji ako zemlje u konfliktu ne uvedu primirje

Generalni sekretar UN-a upozorio je da je virus pokazao kako brzo prelazi granice, uništava zemlje i mijenja živote (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je da “najgore tek predstoji” za zemlje u konfliktu i ponovio apel za prekid vatre svuda u svijetu da bi se i time pomoglo sprečavanje širenja korona virusa.

“Postoji šansa za mir, ali smo daleko od toga. Potreba za tim hitna je. Oluja zvana COVID-19 sada stiže svuda gdje su sukobi”, rekao je Guterres predstavljajući izvještaj o odzivu na njegov apel za prekid vatre svuda u svijetu koji je uputio 23. marta, prenosi Beta.

Generalni sekretar UN-a upozorio je da je “virus pokazao kako brzo prelazi granice, uništava zemlje i mijenja živote. Najgore tek dolazi”, procijenio je.

Prema njegovim riječima, spremnost za prekid vatre izrazili su sukobljeni u Kamerunu, Srednjoafričkoj Republici, Kolumbiji, Libiji, Mijanmaru, na Filipinima, u Južnom Sudanu, Sudanu, Siriji, Ukrajini i Jemenu.

“Međutim, postoji ogroman jaz između izjava o miru i stanja na terenu i u životima ljudi”, rekao je Guterres i izrazio žaljenje što su neki sukobi pojačani.

‘Svi moraju podići svoj glas za mir’

Pozdravio je to što je njegov apel podržalo 70 država, nevladinih organizacija, predstavnika civilnog društva i vjerskih čelnika, uključujući papu Franju, a podržana je i jednom peticijom koju je potpisalo više od milion ljudi. Međutim, rekao je da smatra da je i dalje potreban “veliki diplomatski napor” za mir u svijetu tokom pandemije.

Iako je rekao da “svi moramo podići svoj glas za mir”, nije ni spomenuo Vijeće sigurnosti UN-a, zapetljano podjelom između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, kažu diplomati.

Od početka svjetske krize s pandemijom Vijeće sigurnosti nije održalo nijedan sastanak o tome, niti je dalo neku zajedničku izjavu ili donijelo rezoluciju.

Šutnju tijela Ujedinjenih naroda prva je u četvrtak prekinula Generalna skupština UN-a rezolucijom koja poziva na “međunarodnu saradnju” i “multilateralizam” za jedinstveno prevladavanje pandemije, a ne kako svaka država odluči sama za sebe.

Izvor: Agencije