Guterres apelovao na Izrael da odustane od aneksije

Antonio Guterres, UN
Jednostrana izraelska aneksija bit će katastrofalna za Palestince, Izraelce i region, napisao je Antonio Guterres (AP)

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres, apelovao je na Izrael da odustane od planova za aneksiju dijelova Zapadne obale što bi predstavljalo „najozbiljnije kršenje međunarodnog prava“, navodi se u danas objavljenom izvještaju namijenjenom Vijeću sigurnosti.

U dokumentu se naglašava da bi aneksija bila „razorna po rješenje (po modelu) dvije države i prijetila bi naporima da se promoviše mir u regionu”, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

Uz to se pominje protivljenje takvim planovima, čak i u izraelskom društvu.

„Jednostrana izraelska aneksija bilo kojeg dijela okupirane Zapadne obale će praktično zatvoriti vrata obnavljanju pregovora i uništiti izglede za održivu palestinsku državu i rješenje o dvije države. Bit će katastrofalna za Palestince, Izraelce i region”, napisao je Guterres.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu obećao je da će 1. jula objaviti strategiju primjene američkog plana kojim se predviđa aneksija jevrejskih naselja i doline Jordan na Zapadnoj obali, te stvaranje palestinske države na preostaloj teritoriji.

Palestinci su taj plan u potpunosti odbacili.

Moguće obraćanje Međunarodnom sudu pravde

Za sutra je planiran video-sastanak Vijeća sigurnosti UN-a o izraelsko-palestinskom sukobu koji se redovno razmatra dva puta godišnje.

Učestvovat će nekoliko ministara na zahtjev Arapske lige i bit će to posljednji veliki međunarodni skup prije objavljivanja strategije Izraela.

Ambasador Izraela u UN-u, Danny Danon saopštio je danas da svaka odluka o suverenitetu zavisi isključivo od Vlade Izraela.

Diplomate kažu da bi se velika većina članova UN-a sutra trebala usprotiviti planu Izraela.

Jedan ambasador koji je tražio da mu se ne objavi ime, najavio je da će se ne samo osuditi politika Izraela, nego će se „poslati jasna poruka“ što je bila aluzija na obraćanje Međunarodnom sudu pravde.

Krajem 2017. godine, kada su SAD priznale Jerusalem kao glavni grad Izraela, za rezoluciju sa osudom te odluke glasalo je 14 od 15 članova Vijeća sigurnosti UN-a, ali je SAD spriječio odluku koristeći pravo veta.

Slična rezolucija je potom predstavljena Generalnoj skupštini UN-a, gdje nema veta, i za nju je glasalo 128 zemalja, a 35 se uzdržalo.

Diplomate isključuju mogućnost uvođenja sankcija protiv Izraela, sličnih onim koje su neke zemlje nametnule Rusije nakon aneksije Krima.

Izvor: Agencije