Oglasi

Gumene čizme iz Pirota za Hong Kong i Skandinaviju

U fabrici Tigar, koja proizvodi automobilske gume, gotovo hiljadu i po radnika sada proizvodi gumenu obuću.

2q4WaqYL0SQ

Fabrika Tigar u Pirotu nekada je bila dio velike istoimene korporacije. Nakon privatizacije dijela koji proizvodi automobilske gume, gotovo hiljadu i po radnika proizvodi gumenu obuću, tehničku gumu i hemijske proizvode.

Reporter Al Jazeere Zoran Kosanović posjetio je odjeljenje koje proizvodi gumenu obuću i veći dio izvozi.

Guma za sve. Od zaštitne do modne obuće. Izrađuju se u Pirotu, na jugoistoku Srbije, u fabrici Tigar. Ali nosit će ih uglavnom strani kupci.

Za njih, već 36 godina pravi ih Božidar Mitić.

„Radim na radnom mestu - đonađije, već dugi niz godina i na mnogim drugim operacijama. Ja sam mojim poslom uglavnom zadovoljan jer volim da radim taj posao“, kaže Božidar Mitić.

A njegov rad vole kupci iz zapadne Evrope i Azije. Tako je vrijednost izvoza, na tim tržištima, oko 12 miliona eura. To je tri četvrtine ukupne proizvodnje. Zaštitna obuća im je prioritet.

U zaštitnoj čizmi vatrogasci bez straha od povreda mogu hodati i kroz otvoreni plamen. Takve čizme nose i vatrogasci iz Hong Konga.

Motivi sa pirotskog ćilima

Na taj ugovor u fabrici u Pirotu su posebno ponosni.

Branislav Ćurić, zamjenik generalnog direktora kaže da isporuke za Hong Kong iznose od 200 do 400 hiljada eura godišnje. 

U čizmama iz Pirota hodaju i vojnici Finske i Švedske. Vrijednost tog četvorogodišnjeg ugovora je 4,7 miliona eura.

„Reč je o specijalnoj zaštitnoj gumenoj obući, koja se radi po najvišim standardima tih vojski i tih tržišta. Reč je o četverogodišnjem ugovoru koji je počeo 2013. i završava se 2016. godine i mi smo upravo u kampanji proizvodnje da bi završili tender u 2016. godini“, kaže Ćurić.

Iz zaštitnih i vojnih u suptilnije oblike.

Iako sezonska, gumena modna obuća dio je asortimana pirotske fabrike. Trude se da budu u trendu, ali i da sačuvaju prepoznatljive motive sa pirotskih ćilima po kojima je taj grad poznat.

Više u videosnimku...

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.