Gulen traži međunarodnu istragu

Fethullaga Gulena turske vlasti optužuju da stoji iza pokušaja državnog udara (AP)

Turski imam, koji živi u egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama, Fethullah Gulen, a kojeg Ankara optužuje da je potaknuo vojni udar polovinom jula, u petak je u tekstu objavljenom u francuskom listu Le Mondeu napisao da traži “međunarodnu istragu” o pokušaju puča, obećavši “potpunu saradnju”.

“Upućujem apel turskim vlastima i obećavam potpunu saradnju. Zahtijevam da nezavisna međunarodna komisija provede istragu o pokušaju državnog udara”, napisao je u francuskome dnevnom listu Gulen.

Po mišljenju službene Ankare, koja od Washingtona traži Gulenovo izručenje, taj je turski imam bio mozak neuspjelog puča u kojemu su ubijene 273 osobe, a 2000 ih je povrijeđeno. 

Negira umiješanost

Nekadašnji imam i dalje negira bilo kakvu umiješanost u puč koji naziva “najgorim terorističkim činom” počinjenim na turskome tlu.

“Ako se desetina optužbi protiv mene pokaže utemeljenima, obećavam da ću se vratiti u Tursku i pristati na najtežu kaznu”, stoji u Gulenovu tekstu.

“No ako su vojnici koji tvrde da su pristaše Hizmeta (Gulenova pokreta) umiješani u ovu zavjeru, kažem to bez imalo grižnje savjesti, riječ je o prijestupnicima koji su doveli u opasnost jedinstvo i integritet zemlje, osobe koje su izdale moj ideal. Neka ih Bog kazni”, napisao je Gulen.

Osim toga, u tekstu je napisao da se “cijeli život bori protiv vojnih intervencija”.

Izvor: Agencije